2022.07.01.TomiSpark

Hasznos frissítéssel bővült a Firefox

A Mozilla népszerű böngészőjének nemrég jött ki legújabb, 102-es verziója, melyben egy jelentős biztonsági funkció is helyet kapott, amivel megakadályozhatjuk, hogy egyes webhelyek kövessenek minket.

Azzal valószínűleg már sokan szembesültek, hogy egyes weboldalak képesek követni minket, ez pedig néha akkor is megtörténhet, ha éppen inkognitó, vagy privát böngészést folytatunk. Utóbbi például az URL-ekben található nyomkövető paraméterek által valósulhat meg.

A Mozilla Firefox 102 a minap jelent meg, az újdonság pedig már tartalmazta azt az új adatvédelmi funkciót, amely eltávolítja ezeket. Számos vállalat oldalai, így például a Facebook, a Marketo, az Olytics és a HubSpot is egyéni URL-lekérdezési paramétereket használ a linkekre való kattintások nyomon követésére, ezért is fordulhat elő, hogy egyes bemásolt linkek elég hosszúra megnyúlnak az eredetihez képest.

A Mozilla újítását Bleeping Computer nevű oldal szúrta ki, mely egy példát is csatolt az említett esetekhez. A Firefoxban megjelent Query Parameter Stripping aktiválása után könnyen lerövidíthetők a címek, így például, ha korábban ezt láttuk:

https://www.example.com/?fbclid=IwAR4HesRZLT-fxhhh3nZ7WKsOpaiFzsg4nH0K4WLRHw1h467GdRjaLilWbLs

Az új funkciónak hála már csak a https://www.example.com marad meg.

Fotó: Bleeping Computer

A Query Parameter Stripping engedélyezéséhez a beállításokon menüponton belül az Adatvédelem és biztonságot kell keresünk, majd ott a Fokozott nyomkövetés-védelem funkciót kell beállítanunk szigorúra. Fontos megjegyezni, hogy ezt a műveletet akkor is végre kell hajtanunk, ha privát módot használunk, ott ugyanis a normál beállítások után még nem változik meg, ha pedig egyes webhelyek emiatt nem működnének megfelelően, akkor az egyéni beállításoknál érdemes próbálkozni.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram