2023.11.19.TomiSpark

Hamarosan könnyebben kommunikálhatnak az iPhone-ok az androidos telefonokkal

Az SMS/MMS mára elavult, ezért is jöhetett létre az úgynevezett RCS-protokoll. Ezt a fajta biztonságosabb kommunikációs szabványt az androidos telefonokon régóta sikeresen alkalmazzák, az Apple viszont sokáig hallani sem akart róla. 2024-tól azonban komoly változások állnak be, melynek révén a két különböző platformot használó készülékek között megjelennek korábban elérhetetlen funkciók.

A GSMA, tehát a GSM-szövetség révén még 2008-ban került bevezetésre az RCS szabványa, amelynek révén létrejöhettek az úgynevezett RCS-csevegések. Utóbbiak a sima SMS/MMS által kínált üzenetküldési élményekhez és szolgáltatásokhoz egy modernebb és funkcióban gazdag lehetőséget kapunk, így tehát a különböző chat platformokhoz hasonlóan láthatjuk, amikor valaki gépel, ha elolvasták az üzenetünket, mobilneten vagy WiFi-kapcsolaton keresztül is üzenhetünk, de fájlok és nagy felbontású fotók megosztása sem jelent már gondot.

Ezt jelenleg is sikerrel alkalmazzák az Android rendszerét futtató eszközökön, az Apple viszont ebben is a saját útját járta, mivel megalkották az iMessage szolgáltatást, ami viszont kizárólag az almás cég gyártmányain futott. Ez azt is jelentette, hogy mivel az RCS-t nem építették be a termékeikbe, így egy iPhone és egy androidos készülék között maximum SMS/MMS formában lehetett üzengetni, ráadásul ezt előbbieken külön színezéssel is jelölték. Amit az iMessage keretein belül kaptunk, kék színnel, míg a máshonnan érkező üzeneteket zölddel jelölték a felhasználóknak.

Fotó: Apple

A dolgok viszont időnként változnak, amire jó példa, hogy az Apple részéről nemrégiben megerősítették, elfogadják az RCS-szabványt, illetőleg azt is megindokolták, hogy miért. A 9To5Mac beszámolója szerint a cégnél már úgy vélik, ez a lehetőség érettebbé vált és sokat fejlődött és így jobb átjárhatóságot biztosíthatnak a platformok közötti üzenetekkel kapcsolatban.

Az RCS Apple általi implementációja a vállalat szerint elérhetővé teszi az iPhone és az Android készülékek között az iMessage stílusú funkciókat, valamint akár azt is, hogy a felhasználók megoszthassák tartózkodási helyüket másokkal egy szöveges üzenetben. Ez persze akár azt is jelenthetné, hogy az Apple saját verziója értelmét veszti, de szó sincs erről.

Leszögezték, hogy az iMessage marad, a jövőben pedig valamilyen elkülönített módon működik majd tovább, de azt is megemlítették, hogy még mindig inkább ezt ajánlják a felhasználóik számára. Az Apple emellett viszont azt is elismerte, hogy a GSMA tagjaival együtt fognak dolgozni az RCS protokoll további fejlesztésének lehetőségein. Ez különösen az RCS-üzenetek biztonságának és titkosításának javítását foglalja magában.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram