2023.12.12.TomiSpark

Ha jól szerelhető okostelefont keresel, akkor ezt próbáld ki!

Augusztus végén jelent meg az Androidot futtató Fairphone 5, amely főként az anyagminőségével, környezettudatosságával és könnyű javíthatóságával hívta fel magára a figyelmet. A gyártó akkor azt állította, hogy a cserélhető modulok sokasága révén, akár egy csavarhúzóval, magunk is megszerelhetjük az eszközt, most pedig az iFixit tesztje után kiderült, hogy ebből a szempontból kiváló munkát végeztek.

A telefonról

A Fairphone egy holland cég, amely okostelefonokat és fejhallgatókat tervez, illetőleg maguk is gyártják ezeket. A készülékeikkel igyekeznek környezetbarát technológiákat kiadni kezeik közül, mivel alapelveik közé tartozik, hogy minimálisra csökkentsék gyártmányaik etikai és környezeti hatását azáltal, hogy újrahasznosított anyagokkal dolgoznak és állításuk szerint tisztességes munkafeltételeket tartanak fenn a teljes munkaerő, továbbá a beszállítók számára.

A vállalat mindezek mellett arra is ügyel, hogy termékeik modulárisak legyenek, a cserealkatrészekkel pedig akár otthon is barkácsolni tudjanak az ügyesebbek, ha nem akarnak rögtön egy szervizbe rohanni. Ez alapvetően más megközelítés, mint sok egyéb gyártó esetében, de ugyanezzel a hozzáállással jött létre a Fairphone 5 telefon is, ami augusztus 30-án debütált. A mobil 70 százalékban újrahasznosított anyagokból készült, ha pedig akarjuk, a dobozában használt telefonunkat is visszaküldhetjük a gyártónak. Főként azoknak készítették, akik hosszú távra terveznek, amit jól bizonyít, hogy 5 év garancia jár mellé, 10 évig biztosan gyártanak hozzá alkatrészeket és 8 évnyi szoftveres támogatást ígértek.

A 6,46 hüvelykes Fairphone 5 az Android 13 rendszert futtatja, 2700 x 1224 pixel felbontást tud, 90 Hz-es OLED képernyőt kapott maximum 880 nites fényerővel és Gorilla Glass 5 védelemmel, illetőleg IP55 minősítéssel. Ami a kamerákat illeti, elől egy 50 megapixeles egységet találunk, hátul viszont már egy 50 megapixeles főkamerát, egy ugyancsak 50 megapixeles ultraszéles látószögű egységgel, továbbá egy ToF szenzorral. Belül egy Qualcomm QCM 6490 lapkakészlet dolgozik, de csak egyféle konfigurációban, 256 GB háttértárral, valamint 8 GB RAM-mal kapható, igaz bővíteni tudjuk micro SD-vel, két SIM kezelésére is alkalmas, a 4200 mAh-s akku pedig a 30 wattos töltést is tudja, ahogy az 5G, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E és NFC kompatibilitás is megvan.

A legfőbb tulajdonság azonban mégis a szerelésre vonatkozik, mivel a telefon 10 különböző komponense is cserélhető, ezt pedig akár egy csavarhúzóval is abszolválhatjuk, ha megvannak az új alkatrészek.

Az iFixit tevékenysége

A világ legnagyobb online javítóközösségéről van szó, ahol abszolút hisznek abban, hogy a dolgok néha elromlanak, de sokszor elegendő megjavítani azokat, amivel a fenntarthatóságért is sokat tehetünk. Az iFixit a cserealkatrészek és az útmutatók mellett már évek óta foglalkozik a különböző okostelefonok tesztelésével a javíthatóság szempontjából, azokat pedig egy 10-es skálán értékelik. Az érdekesség, hogy amíg az olyan népszerű készülékek, mint a Samsung Galaxy S23 vagy az iPhone 15 csak 4 pontot gyűjtött össze a tesztjük során, a Fairphone 5 konkrétan a maximális 10 pontot kapta.

Bejött a gyártó terve

Nagyjából olyan telefont álmodtak meg a Fairphone részéről, amely használható, modern és bármikor megjavítható, ha nem mélyebb problémákról beszélünk, ez pedig tényleg összejött. A műanyag hátlap könnyen lejön, csak le kell csúsztatni, ami manapság már sokakban nosztalgikus érzést kelthet. Ezáltal az akku is azonnal kipattintható, de a felső modul alatt hozzáférhetünk a kamerákhoz is, amelyek szintén egyenként cserélhetők, így nem szükséges a teljes kameramodult cserélni, ha valamelyik eltörik, mint az előd esetében. Az USB-C port is cserélhető, ráadásul az iFixit cikke szerint ez a folyamat egyszerűbb a korábbi modellhez mérten, mivel kényelmesen kiemelhető.

Az alkatrészek zöme könnyen eltávolítható, ráadásul ebben a pontos jelölések is segítenek, ha esetleg a Fairphone útmutatója nem volna elég. Ezzel gondoskodtak arról, hogy még véletlenül se rontsunk el semmit a készülékben, ráadásul a legkellemesebb meglepetés, hogy a cég igyekezett megfogadni az iFixit közösségének javaslatait is.

Utóbbi értékelése alapján a Fairphone 5 megtartotta azokat a pozitívumokat, melyek a korábbi telefonokban is szerethetők voltak, de eközben néhány jól átgondolt fejlesztést is hozzáadtak, például az egyedileg cserélhető kamerákat. Moduláris felépítésű, a kritikus alkatrészekhez könnyen hozzáférhetünk, a cserealkatrészek pedig kedvező árúak, miközben a hosszú szoftveres támogatásnak köszönhetően értelme is van annak, hogy évekig cserélgessük a telefon apróságait.

Fotók: Fairphone/iFixit

Ezért is kapott maximális 10 pontot a telefon, amit 699 euróért, tehát átszámítva 267 ezer forintért szerezhetünk be a gyártó webshopján keresztül.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram