2024.02.27.TomiSpark

Ha felfedeznéd az internet múltját, itt megteheted!

Bár régóta létezik, sokan még mindig nem értesültek a Wayback Machine nevű szolgáltatásról, ami egyfajta időutazásra csábítja mindazokat, akik kíváncsiak bizonyos weboldalak korábbi változataira vagy cikkeire. Olyan darabok is megtalálhatók itt, amiket az eredeti webhelyről már töröltek, így akár kutatáshoz kellenének anyagok, akár csak nosztalgiázni szeretnénk, biztosan komoly segítséget kapunk ehhez.

Ha olyan cikket keresünk, amit már töröltek korábbi helyéről, esetleg kíváncsiak lennénk egy weboldal régi dizájnjára, akkor érdemes ide kattintani és felfedezni az Internet Archive Wayback Machine névre hallgató keresőjét. Itt az internetre felkerülő, 866 milliárdnál is több weboldal történelmére kereshetünk rá.

Ez a netes szolgáltatás a világháló digitális archívumaként szolgál, már 1996 óta. Ekkor indult útjára az időutazó gépezet, ami gyorsítótárazott weblapokat kezdett el megőrizni az utókornak, de a tulajdonos Internet Archive alapítói csak 2001-ben indították ennek honlapját. Ez a szervezet egyébként azért jött létre, hogy a tudomány bármely ágának képviselője könnyen hozzáférhessen az elektronikus formában létező gyűjteményekhez, illetőleg egy szabad és nyitott internetet biztosító szabályozásra törekedtek.

Az alapítók, Brewster Kahle és Bruce Gilliat 2001 októberében pedig abból a célból hozták létre a Wayback Machine weboldalát, hogy a teljes internet archiválható legyen. Bár kutatók korábban is hozzáférhettek az adatbázishoz, a megnevezett időpontban a nyilvánosság számára is elérhetővé tették. Már ekkor is 10 milliárd honlap elődjét lehetett megtekinteni, hasznos információkhoz jutva ezzel, de ahogyan fentebb említettük ez a szám jelentősen növekedett azóta.

Voltak persze aggályok azzal kapcsolatban, hogy szerzőijog-sértésnek minősül-e a tulajdonos engedélye nélküli archiválás és aztán a nyilvános megosztás, de az európai GDPR szabályozásban azóta már ott van a törléshez és elfeledtetéshez való jog. Az esetek többségében kétféle felhasználási formája van, hiszen egyrészt lehet vele nosztalgiázni, másrészt viszont kutatók, tanulók vagy újságírók számára is nagyon hasznos forrásokat biztosít.

Az Internet Archive azonban más szolgáltatásokkal is rendelkezik, mivel könyveket, fotókat, zenéket, de még szoftveres gyűjteményeket is találunk náluk, így tehát nem csak a Wayback Machine lehet érdekes. Ami a műszaki hátteret illeti, az archívumot egy előfizetéses szolgáltatás keretein belül maguk a kiadók is létrehozhatják saját tartalmaikhoz, emellett viszont a cég szoftvere eleve arra lett kifejlesztve, hogy keresőbotként áttekintse, majd letöltse az internetprotokollal nyilvánosan hozzáférhető weboldalak infóit és fájljait.

Ezeken pedig a rengeteg külföldi mellett a magyar tartalmak között is böngészhetünk, igaz nem mindent látunk, de egy-egy évből azért van néhány időpont, amikor archiválták az egyes weboldalakat. Nekünk annyi a dolgunk, hogy beírjuk a látni kívánt honlap nevét vagy címét a keresőbe, megnézzük, mikor készültek róla másolatok, majd az adott időpontra klikkelve, már nézelődhetünk is a régi dolgok között.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram