2023.05.24.TomiSpark

Ha azt hinnéd, a nyomógombos telefonok ideje lejárt, akkor nagyot tévedtél!

Időnként még mai napig felbukkannak hagyományosnak mondható mobiltelefonok, a HMD Global cégéhez tartozó Nokia pedig előszeretettel rukkol elő ilyesmivel. Most éppen egy újabb divathullámra ülhetnek fel ezek által, az egyik legfrissebb trend ugyanis kiválóan megmutatja, hogy nincs új a nap alatt.

A mai világban már mindenki számára elég egyértelmű, hogy a fizikai gombokkal ellátott, mondhatni hagyományosabb készülékek ideje már lejárt. Az előző évtized első felében még viszonylag sokan ragaszkodtak a nyomógombos mobilokhoz, illetőleg sok gyártó adott ki olyan darabokat, melyek egyfajta hibridnek voltak mondhatók, így akkor még nem számított kirívónak, ha valaki nem egy tepsi méretű érintős telefonnal járt.

2023-ban viszont a rengeteg hasznos, illetőleg a kevésbé hasznos applikációkhoz való ragaszkodással, a közösségi oldalak, a videómegosztók, vagy éppen a streaming szolgáltatások nyújtotta lehetőségeknek hála már nagyon megváltoztak az igények. Ennek ellenére viszont mégis növekedett a régi típusú telefonok iránti igény.

A világ ugyan nem fejlődött vissza, a fiatalabbak között viszont elkezdett terjedni egy olyan trend, aminek hála rengetegen vesznek nyomógombos mobilt, akár csak szimplán viccből is. Ez a dolog most egészen szép bevételt hozhat a Nokia számára, mivel rajtuk kívül maximum a Cat gyárt még hasonló eszközöket, így tulajdonképpen rendes versenytársuk sincsen. A finn márka ráadásul az egyik legkedveltebb volt az okostelefonok megjelenése előtt, szóval igazán érdekes helyzetbe kerültek.

Akár trendből, akár tényleges hasznosítás miatt, az egyértelmű a Nokia adatai szerint, hogy az eladások növekednek az old school mobilok iránt, éppen emiatt rá is feküdtek erre a témára, de rendesen. Nemrégiben bemutatásra kerültek a 105 és a 110 nevű modellek legújabb változatai, amelyekkel tényleg az egyszerűségre mentek rá a fejlesztésnél, ugyanakkor gondoltak a modern világ okozta kihívásokra is.

Az említett telefonokba kifejezetten strapabíró akkumulátorok kerültek, a 110 pedig MP3-lejátszót is kapott, így gyakorlatilag a 2005-2006 körüli életérzést kapjuk vissza, csak kicsit újragondolt formában. Természetesen az alapjátékok, így például a legendás Snake sem maradhatott ki, de néhány napja bemutatásra került egy teljesen új telefon, ami pont úgy néz ki, mint az összes többi retró változat.

A Nokia 106 kapott egy IPS technológiával rendelkező, 160 x 120-as felbontásra képes 1,8 hüvelykes kijelzőt, operációs rendszerből pedig itt sem kell az Androidot keresni. Helyette a Series 30+ dolgozik nekünk, ezen keresztül pedig használhatjuk az alapfunkciók mellett akár az Opera Mini böngészőt is, nem kell elbúcsúznunk az MP3-tól és az FM Rádiótól sem, de még memóriakártya is mehet bele.

Ami nem túl jó hír, hogy kamerával nem rendelkezik, de aki megveszi ezt a mobilt, valószínűleg nem a fotózás miatt adja ki a pénzt érte, ugyanakkor ezt leszámítva meglepően minőségi felszereltséget kapott ahhoz képest, milyen kategóriában indul. Ott a 4G LTE modem, amivel akár HD hanghívások is lehetségesek, a zseblámpa, a Bluetooth 5.0 modem, valamint egy 3,5 milliméteres Jack csatlakozó, így tehát a vezetékes mellett a vezeték nélküli füleseket is kezeli. Az akkuból egy 1450 milliamperórás egység került bele, megkapta az IP52 védelmet is, szóval valamennyire vízálló, a súlya pedig 93 gramm lett.

Ami a színeket illeti, kettő változatot ad ki a Nokia, az egyik a kék, a másik a fekete, az értékesítést pedig elsőként Indiában kezdik meg, ahol kb. 30 eurónak, vagyis átszámítva durván 11 ezer forintnak megfelelő összegért árulják majd. A tudásához és a növekvő népszerűségéhez képest ez nagyon olcsónak mondható, szóval nem lenne meglepő, amennyiben a Nokia viszonylag nagyot szakítana a mostani trenddel.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram