2022.11.20.TomiSpark

Ezt a technológiát alkalmazzák a foci-vb hivatalos labdájában

Szokatlan módon idén télen rendezik meg a labdarúgó világbajnokságot, mely a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is egyedi labdával rendelkezik. A játékszert mondhatni hagyományosan ismét az Adidas készítette, mely minden korábbinál forradalmibbra sikerült.

Sajnos a játék és a várható izgalmak mellett sok más dolog is szóba került a vasárnap magyar idő szerint délután elindult katari vb-vel kapcsolatban a rendezés problémáit illetően, de remélhetőleg a mérkőzések minősége már nem hagy kívánnivalót maga után.

Az egyes találkozókat az Adidas által gyártott labdával játsszák, az pedig már tendencia, hogy a vállalat minden nagyobb kontinenstornára (így például az Európa-bajnokságokra is) folyamatosan egy új termékkel rukkol elő. A világbajnokságokra ráadásul a dizájn mellett a technológiát is igyekeznek változtatni.

Fotók: FIFA/Adidas

Az első labdát még 1970-ben adták ki a Telstar fantázianévvel, melynek továbbfejlesztett változata még a következő világeseményen is szolgált, majd 1978-ban jött a Tango. Utóbbi mintázata még sok-sok évig velünk maradt ugyanis az Azteca, Etrusco Unico, Questra és a Tricolore nevű labdák esetében is ezt alkalmazták, igaz azok elkészítésének módja módosult az évek során. A 2002-es Fevernova aztán teljesen új kinézetet kapott, ahogyan azóta mindegyik kiadás, így a Teamgeist, a Jabulani, a Brazuca, a Telstar, majd idén a Al Rihla esetében is.

Utóbbinak neve utazást jelent, elkészítésekor pedig a fenntarthatóságot tartották elsődleges szempontnak, ezáltal ez az első hivatalos meccslabda, amelyet vízalapú ragasztókkal és tintákkal készítettek. A régi labdákkal ellentétben itt már semmilyen szintig nem alkalmaztak varrást, a felület pedig mikro és makro textúrákkal ellátott 20 panelből áll össze azért, hogy javítsák az aerodinamikáját, és ezáltal annak levegőben való mozgását.

Nem ez azonban az egyetlen különlegesség. Az idén bemutatott labda belsejében ugyanis a Connected ball technológiát integrálták, melynek lényege, hogy az jelentős mennyiségű adatot és információt biztosít a játékvezetők számára, hogy gyorsabb és pontosabb döntéseket hozhassanak, hiszen egy ideje már a videóbíró (VAR) is rendelkezésre áll. A játékosok helyzetére vonatkozó adatokkal és a mesterséges intelligenciával kombinálva ez nagy segítség lehet elvileg a VAR-szobában ülőknek.

Ehhez belül egy különleges felfüggesztési rendszerrel rögzítették az 500 Hz-es inerciális mérőegységet, amely példa nélküli betekintést nyújt a labda mozgásának minden elemébe. Ezt persze valahogyan működtetni is kell, ezért egy újratölthető akkumulátor táplálja az érzékelőt, amely indukciósan tölthető. Az Adidas és a FIFA közleménye szerint a német sportszergyártó három évig tartó kutatásának és tesztelésének az eredményeképpen jöhetett létre az Al Rihla, amit november 20-tól december 18-ig láthatnak élesben a rajongók, de vélhetőleg a világbajnokság után szokásos módon más meccseken is hasznosíthatják majd.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram