2024.01.16.TomiSpark

Ezekre figyelj, ha robotporszívót vásárolnál

A robotporszívók olyan szempontból kiváló találmányok, hogy jelentős terhet levesznek az ember válláról, hiszen így nem kell nekünk tologatni a takarítóeszközt, az majd magától elvégzi a feladatot. Sok esetben alaposabb is lehet így a takarítás, ám mint mindennek, úgy ezeknek is megvannak a maguk negatívumai. Hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, mutatunk néhány dolgot, amit érdemes észben tartani a vásárlás előtt.

A robotporszívók az elmúlt néhány évben olyannyira fejlettek lettek, hogy némelyik darab kifejezetten gyorsan és a mi részünkről minimális megerőltetés nélkül felszedik a padlón és a szőnyegeken lévő koszt. Sokan megfeledkeznek viszont arról a vásárlást megelőzően, hogy a későbbiek során még a legfejlettebb és legdrágább robotporszívók is gyakori karbantartást igényelnek, ráadásul az esetlegesen elkopó alkatrészek cseréje további költségekkel is járhat. A TechHive éppen ezért gyűjtött ki 7 olyan szempontot, amivel jobb tisztában lenni.

Akadályok

A legtöbb esetben a robotporszívók észlelik az akadályokat, ha pedig már feltérképezték a takarításra váró helyiséget, akkor még könnyebben és gyorsabban végezhetnek. Lehetnek azonban olyan megugorhatatlan problémák egyes modellek számára, mint a lépcsők vagy a nagyobb lejtők, vagyis a legjobb robotporszívók is olyan helyzetekbe kerülhetnek, amelyekből nem tudnak kijutni. A portál cikke szerint erre már az elején gondolni kell, hogy később ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés, ha például egy családi nyaralás idejére egyedül hagytuk az eszközt.

Óvatosan a vezetékekkel és a fűzőkkel

Bár a jól látható akadályokat kikerülik a robotporszívók és adott esetben a fentebb említett nagyobb veszélyektől is megóvhatjuk őket, az apróságokat se felejtsük el. A cikk szerint az iRobot Roomba nevű készülékével például többször is előfordult, hogy az ágy alatt talált kábeleket, a szekrény mellett lévő cipőfűzőket vagy egyéb vezetékeket kezdett el megrágcsálni. A porszívó ugyanis nem észlelte ezeket, hiába beszélhetünk egy elég drága eszközről, vagyis jobb ezeket előre felszedni a program elindítása előtt vagy olyat vásárolni, ami elviekben ezekre is képes odafigyelni.

Szemétürítés

Ma már léteznek olyan darabok, amelyek maguktól ürítik a tartályaikat, de sok modellnél ezt még manuálisan a felhasználónak kell elvégeznie. Persze a portartály ürítése egy mindennapos feladatnak tűnhet, ha valakit ez zavarna, például egy allergia miatt, akkor a kiválasztási folyamatnál ezt is vegye fel a fontos szempontok listájára.

A kefék tisztítása

Jobb azzal is tisztában lenni, hogy ezt a folyamatot szinte biztosan muszáj lesz nekünk elvégezni, főként azért, mert a túl sok szennyeződést összegyűjtő kefe a robotporszívót és annak alkatrészeit is károsíthatja. Amennyiben ez egy olyan dolog lenne, amit gyorsan és könnyedén végeznénk el, akkor a kefék fajtájára és minőségére jobb lesz odafigyelni, illetőleg előre tájékozódni arról, hogy az adott porszívónál nagyjából mennyi időt vesz igénybe és mennyire nehéz a folyamat.

Zaj

Ezt a szempontot talán nem kell túl ragozni, hiszen egy hagyományos porszívónál sem mindegy, milyen hangerővel dolgozunk. Ez saját nyugalmunk miatt is fontos, de a szomszédaink is hálásak lesznek egy halkabb porszívóért, ami még akkor is hangos lehet, ha magától dolgozik.

A töltő

A robotporszívók dolguk végeztével a helyükre, vagyis a töltőállomásukra mennek, némelyiknél azonban nem mindegy, hová kerül, már csak az alakja miatt sem. A különböző márkák és modellek elhelyezési követelményei természetesen eltérőek, de általánosságban elmondható, hogy a bázisállomást kissé szabadon kell hagyni és viszonylag közel kell lennie egy konnektorhoz.

Meg kell vásárolni a cserealkatrészeket?

Ha tényleg hosszabb távú használatban gondolkodunk egy robotporszívó esetében, akkor érdemes felkészülni arra, hogy be kell majd szerezni ezeket. Bizonyos esetekben olyan fogyóeszközökről van szó, mint a porzsákszűrők, esetleg a törmelékgyűjtő zsákok, de akár kefék is cserére szorulhatnak. Itt amire figyelni kell, hogy ezeknek az utólagos beszerzése mennyi pénzbe kerül, illetőleg a harmadik féltől származó, utángyártott daraboknál a kompatibilitásra.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram