2024.06.24.TomiSpark

Ezekkel a funkciókkal számolhatunk az iOS 18-on

Az Apple idei WWDC (Worldwide Developers Conference) rendezvényén leplezték le a cég iPhone-okon futó operációs rendszerének legújabb változatát. Az iOS18 újdonságai elérhetők lesznek mindazoknak, akik legalább az iPhone SE második generációjával, az iPhone XS/XR készülékek valamelyikével, netán újabb telefonnal rendelkeznek. Alább mutatjuk a legfontosabbakat.

Megjelenés és elérhetőség

Az iOS 18 hivatalosan június 10-én került bemutatásra bétájával. Ez az alábbi telefonokra és tabletekre telepíthető:

 • iPhone 15
 • iPhone 15 Plus
 • iPhone 15 Pro
 • iPhone 15 Pro Max
 • iPhone 14
 • iPhone 14 Plus
 • iPhone 14 Pro
 • iPhone 14 Pro Max
 • iPhone 13
 • iPhone 13 mini
 • iPhone 13 Pro
 • iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone SE második generációja

Lényeges viszont, hogy egyelőre csak az első bétát adták ki. Ezekből már látszik, mire számíthatnak később a felhasználók, de az ilyen béták elsősorban a fejlesztőknek szólnak. A hírek szerint a nyáron (várhatóan júliusban) elindul a béta program, a végleges változat pedig ősszel érkezhet meg szeptember környékén.

Megújuló vezérlőközpont és kezdőképernyő

Mindkettő komoly átalakuláson ment keresztül. A vezérlőközpont innentől kezdve görgethető vertikálisan is, ha pedig úgy látjuk jobbnak, megváltoztathatjuk a kezelőszervek méretét is és új helyre tehetjük azokat. Ez nagy változás, mert korábban az Apple nem igazán adott lehetőséget arra, hogy ténylegesen testre szabhassuk ezt a részt. Egy kapcsolót már többször is hozzáadhatunk egy adott oldalhoz a csempéken, ez teljesen ránk van bízva innentől.

Fotók: Apple

Az is nagyszerű, hogy végre a zseblámpa és kamera gombok is cserélhetők, de el is távolíthatjuk azokat eredeti helyükről. Ha mindez pedig nem volna elég, már a fény sugárzási szöge is befolyásolható lesz a lámpánál, de nézzük, mi változik a kezdőképernyőn. Itt az alkalmazások ikonjai bármilyen sorrendben elhelyezhetők lesznek, ahogyan nekünk tetszik, az pedig abszolút pluszpontot érdemel, hogy az ikonok és widgetek színezhetők, tehát a sötét módra is lehetőség nyílik. Utóbbi azért nagyszerű, mert a szemünknek barátságosabb lehet a kijelző és a hátterekhez is jobban illeszkednek majd a dolgok.

Ugyancsak újdonság az alkalmazások biometrikus zárolása, valamint a rejtett mappa, amibe bármit betehetünk, ha eldugnánk a kíváncsiskodó szemek elől. Szintén tetszetős az appikonok és widgetek méretezhetősége és az alkalmazásnevek elrejthetősége, ha még inkább priváttá tennénk a telefont.

Átirat a hangjegyzetekből, összekapcsolható a Naptár és az Emlékeztetők

Az iOS 18 révén lehetőség lesz arra, hogy a Hangjegyzetekben elmentett felvételekből egy élő átiratot kapjunk, így olvashatóvá válnak az elhangzottak. Erre a sima Jegyzetekben is lesz opció, utóbbi ráadásul már a matematikai képleteket vagy az egyenleteket is támogatja, vagyis még hasznosabbá vált. Az átiratra viszont szükség lehet más élethelyzetben is, amire gondoltak az Apple-nél is. Ennek hála a Telefon appban is azonnali átiratokat kapunk. Ami pedig a másik két alkalmazást illeti, a Naptár és az Emlékeztetők két olyan dolog, ami nem árt, ha tud kommunikálni egymással, mostantól pedig sikeresen össze lesz kapcsolva a két adatbázis.

Még többet tud majd az Üzenetek alkalmazás is

Az iOS 18 nemrégiben megjelent bétájában megfigyelhető, hogy új szövegformázási lehetőségeink vannak, így ha aláhúzott, félkövér vagy dőlt szöveget akarunk elküldeni valakinek, ezt már nyugodtan megtehetjük. Persze előfordulhat, hogy valaki ennél is egyedibb akar lenni, de emiatt sem kell aggódni, mert különleges effekteket is adhatunk a szövegekhez. Ha akarjuk robbanást, buborékokat, de még rezgést is imitálhatunk és ez csak néhány az összesből. Mindezeken túl pedig előre beütemezhetők az üzenetek, amiket pedig mi kapunk, azokra bármilyen emojival reagálhatunk. Akár sajáttal is, mert a mesterséges intelligencia által a megadott instrukciókon keresztül egyéni hangulatjeleket készíthetünk.

Újratervezett Beállítások app, vadonatúj kisegítő lehetőségek

Megújult a felület, ami érdemben annyit tesz, bizonyos menüpontokat összevontak másokkal, néhányat pedig egyszerűen új helyre tettek. Változik az iCloud rész megjelenése is, de figyelemreméltóbb, hogy még több akadálymentesítő funkció jelent meg. A fogyatékkal élőket olyan hasznos dolgokkal segítik majd, mint például a szemmozgással való vezérlés (Eye Tracking), amihez a telefon az előlapi kamerát alkalmazza, a kitapintható zene (Music Haptics) ahol a Taptic Engine révén tapintható jelzésekké alakítják a hangokat.

Szintén kiemelendő még az atipikus beszéd meghallgatása, (Listen for Atypical Speech). Itt különböző emberi beszédmintákat ismer fel a rendszer a gépi tanulás által, ami Siri és a hangparancsok esetében lehet kiemelkedően fontos. Visszakanyarodva kicsit a beállításokhoz, már precízebben kezelhetők a töltésre vonatkozó dolgok is, mivel több lehetőség nyílik a finomhangolásra.

A Fotók alkalmazás sem maradt érintetlen

A korábbiakhoz képest jelentősen megváltozott a felület. A megszokott menüpontokat ezentúl nem érdemes keresni az alsó részen, fentebb viszont már a megszokott kinézet egy újragondolt verzióját kapjuk meg. Ez lehet sokaknak nem fog tetszeni elsőre, de hosszabb távon könnyen lehet, még többen megszeretik majd az appot új formájában.

Például amiatt, hogy több módon szűrhetünk a fotók között, így akik elképesztő mennyiségű fotót tárolnak készülékükön, jobban járnak majd, ők még részletesebben készíthetnek gyűjteményeket, albumokat és hasonlókat. A felhasználói felület tehát könnyebben testre szabható, ami pedig a vizuális részét illeti, a gombok kerekebbek lettek és a fényképek sarkai is le lettek kerekítve.

A Jelszavak alkalmazás

Mikor megjelent az iOS 18 beta 1, az Apple előrukkolt egy új jelszókezelővel. Ezen keresztül megoszthatók jelszavak családtagjainkkal, közös jelszók hozhatók létre, generálhatunk QR-kódokat, szinkronizálhatók benne jelszavaink más eszközökkel, de könnyebben is szűrhetjük ezeket. A dedikált részt viszont már nem keressük a Beállításokban, mivel az megszűnt az operációs rendszer új változatában.

Mi a helyzet az Apple Intelligence szolgáltatásával?

Ez gyakorlatilag a cégük saját mesterséges intelligenciája. Segítségével, amennyiben a készülékünk is kompatibilis vele, generálhatunk szövegeket, elképesztően gyorsan fogalmazhatunk át vagy szerkeszthetünk bizonyos dokumentumokat, de az emailek írásában is sokat segít majd. Mindezek persze elérhetők más MI-k esetén is, de az Apple Intelligence a tervek szerint az iOS 18 szerves részét képezi majd, ahogyan az iPadOS 18 és a macOS Sequoia ősszel megjelenő verzióinak is.

Működik majd képgenerátorként, létrehozza a fentebb már említett egyedi emojikat, de a feltett kérdéseket vagy a megadott parancsokat képes lesz kontextusban is értelmezni. Ez főként Siri esetében domborodik ki, ahol ha felteszünk egy kérdést, majd erre vagy a válaszra rákötve egy következőt, a rendszer értelmezni tudja ezt és nem kezeli külön a kettőt.

Az Apple számolt arra is, hogy lesznek kérdések a biztonságra vonatkozólag, de a felmerülő kételyeket alapvetően azzal igyekeztek eloszlatni, hogy az egyes műveletek az eszközön zajlanak majd és nem a felhőben. Éppen emiatt van az, hogy csak a legerősebb készülékeken lehet majd használni ezt a szolgáltatást, ami kezdetben biztosan nem lesz elérhető az Európai Unió területén. Ha minden igaz néhány sokak által várt funkció, mint például az iPhone türközés, a SharePlay képernyőmegosztó, vagy az Apple Intelligence nem felel meg az EU digitális piacokról szóló szabályozásának, így azokon változtatniuk kell a jövőben.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram