2024.04.09.TomiSpark

Ezeket a zárakat fontold meg a bringaszezon idején

A tavasz beköszöntével egyre többen merészkednek majd el kerékpárral hosszabb és rövidebb utakra egyaránt. Legyen szó azonban túrázásról vagy éppen egy könnyed városi biciklizésről, mindegyik esetben szükségünk lesz egy megfelelő zárra, amivel eszközünket biztonságban tudhatjuk. Megnéztük, mit ajánlott a szabadtéri dolgok tesztelésében kifejezetten jártas GearLab és mutatjuk a legjobbakat!

Ahogyan arról már egy korábbi cikkünkben is írtunk, a GearLab csapata többek között olyan emberekből áll, akik szenvedélyesen érdeklődnek olyan szabadtéri tevékenységek iránt, mint például a futás vagy a kerékpározás, így ennek megfelelően ezúttal is egy nagyon alapos és átfogó tesztet hajtottak végre a biciklizárak esetében. A tesztek során alapvetően négy tényezőt vettek figyelembe, a biztonságot, a hordozhatóságot, a sokoldalúságot és a használhatóságot. Hogy biztosra menjenek a zárakat különböző bicajokon és helyszíneken tesztelték, illetőleg próbálták feltörni, végül az alábbiakra jutottak.

Összességében a legjobb: Abus Ivera 7210

Az Ivera 7210 7 mm vastag láncszemekkel készült, 42 colos és az Abus gyártmánya. Hogy mennyire masszív és nehéz feltörni, jól jelzi, a GearLab szakemberei csak egy sarokcsiszolóval tudták levágni, de azt is egy csúcsminőségű gyémánt vágókorong segítségével és ott is 60 másodpercig tartott a folyamat. Negatívumok persze itt is voltak, hiszen semmi sem lehet tökéletes. Főként a hordozás kellemetlenségére panaszkodtak a tesztelők, az ára viszont jónak mondható azért cserébe, amit az eszköz nyújt. 65 dollárért (23 ezer forint) árulják.

Fotók: GearLab

Legjobb U-lakat a megfizethető kategóriában: Kryptonite KryptoLok

Már 46 dollártól (16 ezer forint) kapható és ebben az árkategóriában a többi versenytársnál biztonságosabbnak bizonyult. 13 mm-es edzett acél áll a tolvajok útjába, ezt pedig egyszerűbb kéziszerszámokkal ezt sem tudták feltörni, a sarokcsiszoló itt is előkerült, hogy legyőzzék a terméket. Bár súlyban könnyebb az Abus termékénél, hiszen az 1,27 kilót nyom, ez pedig csak 1,17-et, ettől függetlenül elég tartósnak tűnt, ugyanakkor az alacsonyabb ár több hibát is hozott magával. A zár hosszabb használat során könnyebben beragadt vagy megakadt, igaz némi tisztítás és kenés ezt állítólag megoldotta.

Amit a legnehezebb volt feltörni: LITELOK X3

Mivel a tesztelők több szempontot is mérlegeltek, így nem ez lett az abszolút legjobb, viszont az biztos, hogy ezzel szenvedtek meg a legjobban, amikor megpróbálták átvágni. Szintén egy U-lakatról van szó, ám ez egy szabadalmaztatott Barronium” bilinccsel rendelkezik, aminek öt csiszolókoronggal mentek neki, mire sikerült feltörniük. Ráadásul még akkor sem sikerült elsőre, két vágás kellett hozzá, hogy megadja magát, tehát nagyon sok macerával járna egy olyan bringát ellopni, amire ezt a zárat helyezték fel. Szintén szerethető benne, hogy a zár minden körülmény között simán működik, nagyrészt a szilikon kulcslyukfedélnek köszönhetően. Nem túl jó dolog azonban, hogy elég drágán adják. 300 dollár (107 ezer forint) a listaára, ennyi pénzért nem jár hozzá a kulcsokhoz integrált világítás, amit olcsóbbakhoz is adnak néha, illetve a kerékpárra rögzíthető tartó sem képezi részét az árnak.

Legjobban hordozható: Hiplok Original: Superbright

A kerékpárokhoz vásárolt lakatoknak nem könnyedén kezelhetőnek és biztonságosnak lenniük, a hordozhatóságra is gondolnia kell a gyártóknak, mivel ezt valamilyen módon magunkkal kell cipelnünk. Itt sikerült ezzel kapcsolatban jó munkát végezni, több szempontból is. A Hiplok fogott egy erős, 8 mm-es, durván fél méter hosszú edzett acélláncot, amely köré egy nejlonhüvelyt tett. Ez máris jó, hiszen minimalizálták annak esélyét, hogy összekarcoljuk vele a bringát, de még egy tépőzáras, csatos kialakítást is kapott, így övként is magunkkal vihetjük.

Ehhez jön még a fényvisszaverő csík, mivel sosem lehetünk benne biztosak, hogy kellő módon láthatók vagyunk mások számára, a GearLab egyik munkatársa pedig több évig tartó évnyi használat után mondta azt, hogy neki sosem volt még baja a zárszerkezet működésével. Ez sem túl olcsó azonban, 82 dollártól árulják (29 ezer forint), 13 másodperc volt sarokcsiszolóval átmenni rajta, a súlya pedig nem kicsi (1,92 kiló), de a mindennapi ingázáshoz megfelelő lehet.

Legjobb kábelzár: DockLocks Anti-Theft Weatherproof Cable

Ugyan a kábeles megoldásokat nem tartják a legbiztonságosabbnak, ha mégis ilyenre lenne szüksége valakinek, akkor ezt érdemes kipróbálni. Persze a fentebb említett darabokhoz képest a sarokcsiszoló úgy ment át rajta, mint kés a vajon, valamint a fémfűrész és a csavarvágó is hamar átvitte, mindezt kompenzálja, hogy egyszerűen használható, könnyű és nagyobb gond nélkül hordozható. A többi hasonló termékhez képest esős, sáros vagy akár fagyos időben is jól működik és megvásárolható akár 7 méternél is hosszabb változatban. Akkor is jó választás lehet, ha tényleg nem akarunk sokat költeni egy biciklizárra, mert már 20 dollártól (7 ezer forint) megkapható.

Legjobb könnyűsúlyú zár: ABUS Chain Lock 1200 Web

Ez a lakat sem a legnehezebben feltörhetők közé tartozik, de alapvető napi szintű használatra több okból is jó választásnak bizonyulhat. Kevesebb mint fél kilójával könnyen szállítható, elég könnyen beleolvad a környezetébe, méretének köszönhetően, még gyerekek biciklijén is nehezen észrevehető, kombinált nyitási funkciójával pedig a használatát sem bonyolították túl. Ha olyan helyen használjuk eszközünket, ahol nincs túl nagy esély a lopásokra, akkor ez lehet a nyerő, főként a pénztárca szempontjából. 13 dollárba (szűk 5 ezer forint) kerül.

Hosszabb parkoláshoz: Kryptonite New York Fahgettaboudit Chain and Disc Lock

Na ezt biztos, hogy nem fogják könnyedén leszedni, de nem is arra a legjobb, hogy magunkkal cipeljük minden egyes út során. Mivel 6,85 kilót nyom és úgy tervezték, hogy akár több kerékpárt is biztonságosan lezárhatunk vele egyszerre, így ez főként garázsokban, fészerekben vagy lakóhelyeknél kialakított zárt kerékpártárolóknál lehet majd hasznos. Speciális szerszámok szükségesek és sok idő a feltöréséhez, tehát nagyon elszántnak kell lenni ehhez, de amikor hosszabb időre kell felügyelet nélkül hagyni a kétkerekűt, jól jöhet. Persze csak akkor, ha nem zavaró a 135 dolláros (48 ezer forint) árcédula és az, hogy nejlonhüvely nélkül készült, így a karcok miatt is aggódhatunk egy picit.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram