2024.01.22.TomiSpark

Ezek lehetnek az Apple Watch alternatívái az egészségtudatos emberek számára

Az okosórák piacán a cupertinóiak termékei továbbra is magas színvonalat hoznak, azonban egy szabadalmi per miatt az USA-ban az újonnan értékesített Apple Watch Series 9 és Watch Ultra 2 eszközök már biztosan nem tartalmazzák véroxigénszint mérőt. Emiatt vélhetőleg többen is új alternatíva után kezdtek nézelődni, igaz másutt még teljes funkcionalitással futnak az órák, ám egyébként is érdemes lehet körbetekinteni a piacon, mit tudnak a riválisok gyártmányai egészségügyi szempontból. Lássuk, mely órákon érdemes még elgondolkodni.

Sokféle okosórából válogathatunk, de máris jelentősen szűkülhet a kör, amennyiben sportolás vagy egyéb más okból kifolyólag olyan darabot keresünk, amely jelentős egészségügyi funkciókkal lett ellátva. Előbbi esetében például sokat számít, ha követni tudjuk a vér oxigéntelítettségi szintjének általános tendenciáit, hiszen így pontosabban megfigyelhetjük, mennyire regenerálódtunk egy edzést követően.

Ezen túlmenően viszont akár bizonyos problémákra utaló jeleket is észrevehetünk, így nem csoda, hogy sokan megörültek, amikor az Apple Watch órákba bekerült a véroxigénszint mérő. A probléma azonban annyi, hogy Masimo nevű vállalat beperelte az almás céget technológiával kapcsolatos szabadalomsértések miatt. Ebben végül a Masimo javára döntöttek, az Apple pedig megoldásképp némi haladékkal ugyan, de megoldást talált arra, hogy az Egyesült Államokban újonnan értékesített Apple Watch Series 9 és Watch Ultra 2 termékekben már letiltásra került a pulzoximéter.

Fotó: Apple

Ez a korlátozás csak az USA-ra vonatkozik, ahol a CBS Sports weboldalának szerkesztői kigyűjtötték, mire válthatnak azok, akik továbbra is élveznék a funkció előnyeit. Listájukat viszont akkor is érdemes átböngészni, ha esetleg nem feltétlenül az Apple termékeiben gondolkodnánk, de lényegesek az egészségügyi funkciók az aktivitás miatt és magas minőséget várunk el.

Az Apple Watch 9 legjobb általános alternatívája: Google Pixel Watch 2

A Pixel Watch 2 a Google okosórájának legújabb modellje. A második generációs órával érkező egyik legnagyobb változás a továbbfejlesztett pulzusszám-érzékelő, amely akár 40 százalékkal pontosabb az elődhöz képest. Ez az intenzívebb edzések során is így van, ami pedig további pozitívum, hogy a Google tulajdonában lévő Fitbit technológiáját kölcsönözve pulzoximéter-érzékelővel is rendelkezik. Bár a vér oxigénszintjét nem tudjuk igény szerint ellenőrizni, azért ennek ellenére is kapunk fontos adatokat, mivel a Pixel Watch 2 egész éjszaka figyeli az említett értéket és naponta megadja az átlagos szintet.

Fotó: Google

Az okosóra képes mérni a bőr hőmérsékletét, illetőleg egy folyamatos elektrodermális aktivitás (cEDA) érzékelőt is kapott. Ez még az Apple Watchban sincs benne, segítségével viszont a kütyü folyamatosan méri a bőrfelületen lévő elektromos változásokat, ezzel segít nyomon követni a stressz-szintet. Ezen kívül még pontozza az alvásminőségünket, hogy mennyire vagyunk kipihentek és felfrissültek, a Body Response nevű funkció pedig értesítést küldhet, ha fokozott stresszt észlel, majd irányított légzésen vagy tudatossági gyakorlatokon keresztül segít megtalálni a nyugalmat. Ezeken túl az új Pixel Watch 2 rengeteg fitneszeszközzel rendelkezik, így edzés közbeni tanácsokra és visszajelzésekre is számíthatunk.

Legjobb Apple Watch Ultra 2 alternatíva: Garmin Instinct 2 Solar

Ha olyan órára van szükség, ami hasonló tartósságot, biztonsági funkciókat és aktivitáskövetési támogatást kínál, akkor a CBS Sports írói szerint a Garmin Instinct 2 Solar biztosan megfelel a célnak. Ez a termék is rendelkezik véroxigénszint méréssel és nem csak alvás közben, erre itt bármikor számíthatunk, akár az automatikus méréseket is bekapcsolhatjuk rajta, hogy a nap folyamán rendszeresen frissítéseket adjon.

Fotók: Garmin

Főként azoknak lehet hasznos, akik komolyabb túrákra vállalkoznak a természetben, hiszen a Garmin gyakorlatilag erre tervezte ezt az órát. Ütésálló, 100 méterig vízálló, de abban is segít, hogy biztosan megtaláljuk a helyes utat, ehhez pedig három globális navigációs műholdrendszerhez csatlakozik: GPS, GLONASS és Galileo. Kiemelendő még a track back funkció, ami hatalmas segítség lehet a túrázók, hegymászók és futók számára, hogy biztosan visszataláljanak a kiindulóponthoz. Pluszpont jár még az akkumulátor élettartama miatt, mivel a napelemes töltés révén megfelelő körülmények között korlátlanul használható, de GPS módban is kibír egy töltéssel 48 órát.

Ezek mellett a Garmin Instinct 2 Solarral figyelhetjük a pulzusszámot, az aktivitást és a stresszt, továbbá olyan fejlett biztonsági funkciókkal rendelkezik, mint a veszélyhelyzetek automatikus érzékelése szabadtéri tevékenységeknél. Ennek révén az óra üzenetet küld a vészhelyzeti kapcsolattartóknak egy LiveTrack linkkel, amely megmutatja a valós idejű tartózkodási helyünket.

Az Apple Watch 9 legjobb fitneszközpontú alternatívája: Coros Pace 3

A Coros Pace legújabb generációja futóknak szánt okosórának készült, de tele van olyan funkciókkal, amelyeket minden fitneszrajongó értékelni fog, ráadásul ezek a piac legfejlettebb egészségügyi és fitneszfunkciói. A véroxigénszint itt is igény szerint mérhető, még a magasságot is figyelembe véve, valamint beépített ismétlésszámlálóval rendelkezik, hogy nyomot követhessük a guggolásokat, fekvőtámaszokat és hasonlókat.

Fotó: Coros Pace

Az okosóra ingyenes edzésterveket is tartalmaz, illetőleg segítségével akár asztali számítógépen vagy telefonon is elemezhetjük a korábbi edzéseket és az egészségügyi adatokat, hogy részletesen láthassuk a fejlődést. A futáshoz is rengeteg adatot kapunk a Coros Pace 3 révén, amelynek navigációs rendszerét kiemelkedőnek tartják, főként amiatt, hogy jelez nekünk, ha eltértünk volna a tervezett útvonaltól és segít visszatalálni. Ugyan kimaradtak az olyan dolgok, mint a telefonálás és a digitális fizetés, az ingyenes edzésfunkciók és a fejlett egészségügyi mérőszámok révén sokaknak válhat nagyszerű kiegészítővé.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram