2022.09.14.TomiSpark

Ezek az iOS 16 legérdekesebb újításai

Szeptember 12-én jelent meg a legújabb operációs rendszer az Apple telefonjaira. Az újdonság az iPhone 8-nál újabb modellekre érkezik, de lesz néhány funkció, ami kizárólag az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max telefonokon lesz majd elérhető.

Bár a legújabb iOS rendszer rengeteg újítást kapott, van néhány olyan, mely kiemelkedik a többi közül és hasznosnak bizonyulhat. A Gadget360 most kiemelt párat ezek közül.

Zárolási képernyő

Fotók: Apple

Talán ez az iOS 16 legtöbbet emlegetett és leginkább feltűnő funkciója, főleg, hogy mostantól kezdve már személyre szabhatjuk a betűtípust, a színeket, és az egyes elemek elhelyezése is ránk van bízva. Ha ez nem lenne elég, még a widgetekkel is variálhatunk, de a fotótémák is dinamikusan jelennek meg. Bár valószínűleg sokakat abszolút nem fog érdekelni ez a lehetőség, vélhetőleg legalább ugyanennyi ember lesz, akik boldogabbak lesznek attól, hogy egyedibbé tehetik így a készüléküket.

Fókuszálási mód

Ez már az iOS 15-ben bevezetésre került, most azonban kapott némi frissítést. A fejlesztéseknek hála már a Fókusz módot is a Zárolási képernyőhöz kapcsolták, így könnyedén aktiválhatjuk, továbbá ezzel is belenyúlhatunk a kinézetbe. „Egyszerre változtathatod meg iPhone‑od kinézetét és működését, ha egy zárolási kép­ernyőt összekapcsolsz egy Fókusszal. Így az egyes Fókuszok aktiválásához elég átlapoznod a megfelelő zárolási kép­ernyőre” – írják az Apple közleményében.

Üzenetek

Aki elég régóta használ ilyen telefont az pontosan tudja, hogy milyen fontos ez az alkalmazás. Az Apple pontosan ezért úgy érezte, hogy a kedvelt funkciók mellé érdemes még néhány újdonságot is becsempészniük. Ezek közül az egyik leglényegesebb, hogy mostantól az üzenet elküldése után akár 15 percig is szerkeszthetsz egy üzenetet, de akár preziket, emlékeztetőket, Safari-lapcsoportokat és egyéb tartalmakat is megoszthatunk a gördülékenyebb munka érdekében.

Passkeys

Talán ez lett az egyik legfeltűnőbb fejlesztés. A Passkeys lényegében a jelszavakat helyettesíti, ezáltal pedig más eszközökön köztük a nem Apple által gyártott termékeken is be lehet jelentkezni a weboldalakra vagy alkalmazásokba egy elmentett jelszóval úgy, hogy a QR-kódot beolvassuk az iPhone által, míg a hitelesítéshez a Face ID-t vagy a Touch ID-t használjuk.

Élő szöveg

„Ha egy videót olyan képkockán állítasz meg, amelyen valamilyen szöveg látható, használhatod rajta a megszokott szöveg­műveleteket, például kimásolhatod, lefordíthatod, megoszthatod, sőt rá is kereshetsz” – állítja a cég arról a funkcióról, amit innentől kezdve a japán, koreai és ukrán szövegekre is alkalmazhatjuk. Az Élő szöveg működik a Fotókban, a Gyorskeresőben, a Safariban és másutt is.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram