2024.01.30.TomiSpark

Ez lehet a Windows 11 jövője

A Microsoft néhány napja közölte, hogy megkezdték a Windows 11 néhány rendkívül praktikusnak tűnő új funkciójának a tesztelését. Ezeket a Windows Insider felhasználói is próbálgathatták, az újdonságok közül pedig jó néhány szinte biztosan megérkezik a közeljövőben. Mutatjuk a legfontosabbakat!

Január 26-án frissült a Windows 11 Canary Channel, a 26040-es verziószámú változattal, amely több olyan funkciót is tartalmazott, amelyek jó eséllyel megérkezhetnek az éles rendszerben is hamarosan. Bár teljesen nem lehetünk ebben biztosak, hiszen ez még csak a tesztfázis, vagyis a visszajelzések által könnyen lehet, hogy a Microsoft még módosíthat a dolgokon. Ettől függetlenül azonban érdemes átnézni a PCWorld által közzétett listát, melyben a portál összegyűjtötte azokat az újdonságokat, amikkel valószínűleg találkozni fogunk nemsokára.

Új elem a Snipping Tool alkalmazásban

A 2023 őszén bemutatott „remote capture” funkció lényege, hogy amikor fotót készítettünk a telefonunkkal, a Windows egy figyelmeztető értesítést jelenített meg, majd lehetővé tette a fénykép szerkesztését a számítógépen a Phone Link alkalmazáson keresztül. Most a Microsoft úgy döntött, hogy bár nem vetik el, a a távoli szerkesztési megoldásnak jobb helye lesz a Snipping Tool alkalmazásban. Ehhez azonban össze kell kapcsolni a PC-t az Android-telefonnal, és a Windows 11 Beállítások menüjében (Beállítások > Bluetooth és eszközök > Mobileszközök) be kell kapcsolni a funkciót.

Fotók: Microsoft/PCWorld

Voice Clarity a mesterséges intelligencia támogatásával

Az MI-alapú szűrés nem újdonság, ennek segítségével pedig úgy tűnik, a legtöbb videóhívásra való alkalmazás, például a Microsoft Teams és a Zoom már megpróbálja kiszűrni a háttérzajt. A Voice Clarity azonban egy olyan funkció, amelyet a Microsoft a Surface Laptop Studio-hoz adott hozzá, amivel az eszköz mikrofonja az alacsony szintű MI-szűrést kombinálva kiváló hangélményt garantál. Ha minden igaz, ezeket a szűrési modelleket elérhetővé teszik azon alkalmazások számára, amelyek képesek kihasználni a Microsoft Windows kommunikációs jelfeldolgozó módjának előnyeit, beleértve az olyan szolgáltatásokat, mint a WhatsApp. Alapvetően ez egy olyan, a motorháztető alatti fejlesztés a harmadik féltől származó alkalmazások számára (beleértve a Windows on Arm-ot is), amely azt ígéri, hogy jelentősen javítja a háttérzajok kiszűrésének képességét, és helyette a hangunkat emeli ki.

USB 80Gbps

Már USB4 technológia határai is elértek 80 Gbps sebességet, emiatt a rendszerszintű támogatás is megjelent hozzá. „Az USB 80Gbps támogatás kezdetben az Intel Core 14. generációs HX-sorozatú mobil processzorokon alapuló kiválasztott eszközökön, például az új Razer Blade 18-on fog megjelenni” – idézte a Microsoftot a PCWorld angol nyelvű kiadása. Mindez azt jelenti, hogy amikor a frissített Thunderbolt/USB hardverek debütálnak, vélhetőleg 2024 közepe körül vagy utána, akkor a Windows is támogatni fogja.

Fejlődött a Windows Share is

Több választási lehetőség lesz, így például a WhatsApp, a Twitter/X, a Gmail, a Facebook és a LinkedIn, tehát ezeken már nem lesz problémás a megosztás. Emellett van egy még jobb kiegészítés, mivel mostantól a Windows Share több tömörítési formátumot is támogat. Tavaly ősszel a Microsoft hozzáadta a 7ZIP és a .TAR fájlok támogatását, hamarosan pedig a GZIP, a BZIP2, valamint más lehetőségekkel is ez lesz a helyzet.

Egyéb változások

A Copilot ikonja jobbra kerül, egészen pontosan tálca jobb oldalán jelenik meg, mert ezáltal elviekben könnyebben elérhetővé válik. A Microsoft szerint tetszeni fog ez a változás azoknak, akik esetleg úgy érezték, hogy a Copilot ikon túlságosan szem előtt volt. A Windows Media Tool telepítése is változik, de a Narrátor is okosabb lett. A jövőben már mesterséges intelligencia segítségével könnyebben képes lesz leírni egy képet a vak és gyengén látó felhasználók számára.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram