2023.05.03.TomiSpark

Érkeznek a korszakalkotó óra modern változatai

A Casio egyik legnagyobb sikere volt a G-Shock, amelyet még 1983-ban mutattak be. A típus most lett 40 éves, ezt pedig különleges darabokkal akarja megünnepelni a gyártó. A termékek között van egy olyan is, amely a retró dizájn ellenére okosfunkciókkal bír. Mutatjuk, mit kell tudni róluk.

A főként óráiról, számológépeiről, kameráiról, illetőleg szintetizátorairól ismert japán vállalat komoly előkészületeket tett annak érdekében, hogy méltó módon ünnepelje meg karórái közül azt a típust, amely hatalmas népszerűséget eredményezett számukra. A G-Shock ugyanis abban az évben született meg, amikor többek között az első mobiltelefon is bemutatásra került.

Az óra fejlesztése valójában még 1981-ben kezdetét vette, két évvel később pedig tavasszal bemutatásra került. Az eszköz tervezésekor a japánok arra törekedtek, hogy olyan terméket dobhassanak piacra, amely túlél egy 10 méteres zuhanást, vízálló marad 100 méteres mélységig, továbbá az elemnek annyira tartósnak kellett lennie, hogy akár 10 éven át is működtetni tudja a szerkezetet.

Ehhez a fejlesztőcsapatot Kikuo Ibe mérnök hozta össze, akinek az ötlet bármilyen meglepő, egy pattogó gumilabdától származott, amelynek a közepe nem szenved azoktól a hatásoktól, amik a külső részeket érik. Ezen az elven indult el minden, ami aztán óriási sikert hozott. Létrejött ugyanis egy olyan óra, ami az elektronikát védő több réteg ütéselnyelő guminak, acélnak és habnak köszönhetően teljesítette az elvárásokat. A G-Shock ma már kuriózummá vált, de annak idején egyfajta életérzést testesített meg, divatot is teremtett, mivel a dizájnt sokan megpróbálták leutánozni, a műszaki tulajdonságai viszont egyediek voltak.

2017 augusztusában a százmilliomodik G-Shock eladását ünnepelte a Casio, egy évvel később pedig a 35. évfordulóra is készültek egy különleges kiadással, ahogyan most a 40. születésnapra.. A Gizmodo cikke szerint utóbbi apropóján kiadják a GW5000U-1 kivitelt a szériából, amely erősen hasonlít az eredeti DW-5000C modellre. Alapvetően szegmentált LCD kijelzője van, de egy maroknyi továbbfejlesztett funkcióval is rendelkezik, beleértve az eredetinél nagyobb vízállóságot, az előlapba integrált napelemekkel működő újratölthető akkumulátort, valamint egy antennát, amelynek segítségével az óra önmagától is képes lesz beállítani a pontos időt.

Funkcionálisan a G-Shock GW5000U-1 messze elmarad a ma kapható okosóráktól, de emellett ott van még a DWH5600, amely jóval többet tud. Ezt két színben lehet majd beszerezni és valamivel nagyobb a GW5000U-1-nél, nem is véletlenül. Optikai pulzusmérővel szerelték fel, de a lépések és egyéb fizikai tevékenységek követésére szolgáló gyorsulásmérővel is rendelkezik, illetőleg Bluetooth-kapcsolatra is képes, így párosíthatjuk akár a telefonunkkal is.

A DWH5600 is tölthető napelemmel, de a több funkció eléggé terhelheti az órát, így ehhez már jár egy vezetékes töltő is. Egy teljes feltöltéssel, amely körülbelül három órát vesz igénybe, az óra körülbelül hét napig bírja a gyártó állítása szerint, amennyiben a hozzáadott fitneszfunkciókat maximum napi egy órán keresztül használjuk.

A Gizmodo cikke alapján a folyamatos használattal 35 órányi időtartam áll a rendelkezésünkre, vagyis nem árt használni a vezetékes töltőt, de gondoltak azokra is, akik visszafogottabban alkalmaznák. Ehhez van egy minimalista üzemmód is, amiben egy szimpla órát kapunk, így pedig elviekben egy hónapig is kihúzza.

A portálon írtak alapján a fitneszfunkciók nem annyira komolyak, mint a ma kapható nagyobb G-Shock modellekben, de képes nyomon követni a sétákat, a futást, az edzőtermi edzéseket, valamint a Polarral való partnerségnek köszönhetően az összegyűjtött egészségügyi adatok felhasználhatók a viselő szívterhelésének, a vér oxigénszintjének, és még az alvásminőségének kiszámításához is. Mindezek az adatok egy új, teljesen pixeles, továbbfejlesztett háttérvilágítással ellátott képernyőn is megjelennek.

A G-Shock DWH5600 mindkét színváltozata előrendelhető a Casio weboldalán keresztül 299 dollárért, a teljes elérhetőség május 19-től várható.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram