2021.11.04.TomiSpark

Eltűnhetnek a gombok a Mazda autóiból

A legújabb járművekben már csak elvétve találunk fizikai gombokat, ezek helyét az utóbbi években már szinte teljesen átvették az érintőképernyős megoldások. A japán autógyár viszont újabb szintet léphet egy felfedezés révén.

Mióta a 2000-es évek végén megjelentek az okostelefonok és a tabletek, a járműiparban is elindult egyfajta technológiai irányváltás. Amíg korábban teljesen megszokott volt, hogy gombokat kell nyomkodni, addig manapság már lassan az a fura, ha fizikai vezérlőket találunk az autókban.

Az persze még mindig nem divat, hogy akkora képernyőket készítsenek, mint eleinte a Tesla tette, de a multimédiás dolgokat már szinte minden esetben érintőpanelek segítségével kezeljük. A technika fejlődése tehát erre is hatással volt, ám egy új fejlesztés akár ismét forradalmat indíthat.

A CarBuzz nevű portál szúrta ki, hogy a Mazda beadott egy új találmányt az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatalnál mely a virtuális gombokról szól. A japánok ugyanis holografikus vezérlőkkel szeretnék kiváltani a jelenlegi megoldásokat.

Fotó: CarBuzz

„A számítógép tartalmaz egy processzort és egy memóriát, a memória a processzor által futtatható utasításokat tárol, hogy egy ikont egy mintával rendelkező felületre vetítsen, rögzítsen egy képet az ikonról és a mintáról, azonosítsa a képen lévő minta, továbbá egy alapértelmezett minta közötti változást. Képes legyen felismerni egy felhasználói bemenetet az alapértelmezett mintától való változás alapján, így a felhasználói bemenet alapján aktiválhat egy alkatrészt” – áll leírásban.

Ezek alapján fejlesztés lényege annyi lenne, hogy különböző felületeken látható holografikus ikonokat egy projektor segítségével vetítenék ki, majd ha valaki megnyom egy virtuális gombot, akkor szenzorok érzékelik, hogy változott az ikonok alakja, ezzel jelezve a rendszer számára a felhasználói bemenetet.

A szabadalmi dokumentum szerint az is lehetséges lenne, hogy ne csak a nyomásra reagáljon a rendszer, hanem a bevitel irányát is figyelembe vegye, ami például a hangerő szabályozásánál tudna nagyon hasznos lenni.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram