2022.05.10.TomiSpark

Eljött a jelszómentes bejelentkezések kora

Stílusosan a jelszavak világnapján jelentette be három nagy cég, hogy mindegyik felületükön lehetőség lesz a külön jelszó nélküli bejelentkezésre. Az Apple, a Google, és a Microsoft is erre az útra lép.

Meglepő módon egyesítette erőit, és közös bejelentést tett a három óriás vállalat a jelszavak jövőjét tekintve. A Techradar beszámolója szerint a folytatásban a jelszó nélküli bejelentkezések szélesebb körű elterjedését nagyban szeretnék elősegíteni, mivel a legtöbb ember nem figyel eléggé a ezek megfelelő és biztonságos kezelésére.

A cégek úgy határoztak, hogy egy közös szabványt támogatnak a széles körben használt és kényelmes jelszó nélküli bejelentkezések megvalósítása érdekében, valamennyi platformjukon. Ezt a FIDO Alliance és a World Wide Web Consortium hozták létre.

Jelenleg többféle alternatíváról beszélhetünk, így például a kétfaktoros hitelesítésről, vagy az olyan alkalmazások használatáról, mint a jelszókezelő. A hírek szerint 2023-ra nagyobb tömegek használhatják majd az új rendszert, addigra pedig akár más gyártók is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.

Az elsődleges azonosító a Google szakemberei szerint az emberek okostelefonja lehet, de a FIDO rendszere révén, ezek magas fokú biztonság mellett tárolják majd a jelszavakat, és a jövőben már valószínűleg azzal sem kell törődnünk, hogy minden egyes programhoz, vagy közösségi oldalhoz magunk válasszuk ki a megfelelő jelszavakat.

„Az iparággal való együttműködés által biztonságosabb bejelentkezési módszerek jöhetnek létre, melyek nagyobb védelmet adnak, és kiküszöbölik a jelszavak sebezhetőségét. Ez központi szerepet játszik abban az elkötelezettségünkben, hogy maximális biztonságot és a felhasználók számára átlátható élményt nyújtó eszközöket hozzunk létre” – mondta Kurt Knight, az Apple platformtermék-marketingért felelős igazgatója.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram