2023.12.14.TomiSpark

Elindult a Threads! Ezekre érdemes odafigyelnünk

A korábbi ígéreteknek megfelelően december 14-én az Európai Unió területén, így tehát Magyarországon is elérhetővé vált a Meta mikroblogos szolgáltatása, a Threads, ami szoros összefüggésben van az Instagrammal. A közösségi platformot közelebbről is szemügyre vettük, alább pedig mutatjuk a legfontosabbakat.  

Mi ez a Threads?

Ha valaki esetleg lemaradt volna róla: a cikk készítéséig durván 141 millió felhasználóval büszkélkedő közösségi site még júliusban indult el a Facebookot és az Instát is üzemeltető Meta révén. Az újdonság elég egyértelműen a Twitter egyfajta riválisának tekinthető, amit azóta X-re kereszteltek át és keresztülment némi változáson, a platformot övező bizonytalanság pedig szinte biztosan segített abban, hogy a start után nem sokkal elképesztően sokan regisztráltak a Threads felületén. Az ehhez való regisztrációhoz Instagram-profilra volt szükség, ami azóta sem változott, Európában viszont sokáig csak az Egyesült Királyságban volt elérhető az EU szigorú adatvédelmi szabályai miatt, de a jelek szerint sikerült megoldást találni a felmerülő problémákra.

Látogatóként is csatlakozhatunk

Azt már napokkal korábban tudni lehetett, hogy december 14-én 12:00-kor lesz az indulás, amire a weboldalukon lévő visszaszámláló óra és az Instagramon elérhető meghívó is erősen utalt. Pontban délben előbb egy Threads felirat jelent meg, majd az oldal frissítése után egyből a bejelentkező oldalra irányítottak minket. Az érdekesség, hogy néhány perccel később, már az alábbi kép fogadott minket.

Itt két választást is kapunk, amiből az egyik az Instagram-fiókkal való belépés, mivel az Instás regisztráció nélkül nem fogunk tudni semmilyen tevékenységet végezni a nézelődésen túl, utóbbihoz viszont nincs szükség profilra. Aktivitás nélkül is nézelődhetünk, habár mielőtt elkezdenénk, a biztonság kedvéért újra figyelmeztetnek minket, hogy így nem fogunk tudni aktivitást mutatni.

Amennyiben ezt a módot választjuk, egy statikus, fehér hátterű hírfolyam fogad minket. Felül két gomb közül választhatunk, frissíteni tudunk a házikóra nyomva, mellette pedig a keresőt használhatjuk. Ez egyébként akadályok nélkül működött, könnyedén böngészhetünk a profilok között, ahol láthatjuk a „Threadeknek” nevezett bejegyzéseket és a válaszokat, a megosztásokat, amelyek valamiért egyben, „Továbbosztások” néven futnak, de a komplett posztokat és a fotókat is megnyithatjuk.

Mindezt azonban csak a webes változatban tesztelhettük elsőre, mert az alkalmazás egy darabig nem volt elérhető. Eleinte is kizárólag az App Store-ból volt letölthető, az iPhone-on tett próbánk során viszont azt tapasztaltuk, hogy az alapok ugyanazok, mindössze máshová kerültek a gombok, hogy mobilon is kényelmes legyen a használata. Amit viszont már most kiemelhetünk pozitívumként, hogy piszok gyors volt a weboldaluk és az app is, ám az elrendezés erősen hasonlít az X-re.

Az első bejelentkezésnél

Alapvetően könnyűnek mondható a bejelentkezés, hiszen a már meglévő Insta-fiókkal kell belépnünk, elsőre viszont át kell esnünk egy kisebb procedúrán. Itt kiválaszthatjuk, hogy külön leírást, profilképet és hasonlót állítunk be a Threadsre vagy mindent importálunk az Instagramról, nyilvánossá vagy priváttá tesszük profilunkat, illetőleg arra is lehetőségünk van, hogy egy kattintással bekövessünk mindenkit, akit a másik platformon is.

Utolsó lépésként a tartalom láthatóságáról, valamint a fediverzumról tájékoztatnak minket. Ha valakinek nem lenne egyértelmű, hogy utóbbi mi is lenne, akkor ide kattintva kaphat bővebb információt róla az Insta súgójában.

Saját profillal másabb az élmény

Nem sok minden változik miután bejelentkeztünk, de valamivel több a lehetőség. Felül a kereső mellett három további gomb jelenik meg, ezeknél új Threadet hozhatunk létre, megnézhetjük az aktivitásra vonatkozó dolgokat, illetőleg saját profilunkat is. Jobb felül látunk két csíkot, ezalatt válthatunk sötét módra a Megjelenés átállítására nyomva, lejjebb pedig a megszokott menüpontok találhatók.

Érdekes még a bal alsó sarokban lévő gomb is, aminél váltogathatunk, hogy a hírfolyamunkban az általunk követettek által posztolt vagy a nekünk ajánlott tartalmak jelenjenek meg.

Ami pedig a reakciókat illeti, az egyes posztok alatt a kedvelést, a hozzászólást, a Továbbosztást, valamint a megosztást választhatjuk, igaz utóbbival csak az adott bejegyzés linkjét tudjuk gombnyomásra kimásolni. A posztoknál amire még érdemes figyelni, hogy a kettős kereszt alatt új témákat is megadhatunk és persze korábbiakra is hivatkozhatunk, de mindössze bejegyzésenként egy ilyenre van lehetőségünk. Ugyanitt azt is megadhatjuk közzététel előtt, hogy ki válaszolhat az adott posztra.

Összességében egyébként egészen kellemes élmény a használata, ha pedig bekövetjük a számunkra érdekes profilokat, akkor még élvezetesebbé válhat. Az X-hez képest sok újat nem mutat, akik azonban szeretik a könnyen használható és letisztult felületeket, azoknak szinte biztosan tetszeni fog a Threads. Nem beszélve arról, hogy a nyári rajt és az EU-ban való megjelenés között eltelt némi idő, így jó eséllyel már egy kiforrottabb közösségi oldalt kapunk, a Meta pedig bizonyosan növelni fogja ezzel felhasználó bázisát.

A Threads tehát megérkezett és a Tesztfázis.hu is regisztrált rá, így megköszönjük, ha itt is bekövettek minket. A korábbi tartalmaink közül néhány hamarosan elérhető lesz ezen a helyen is, de igyekszünk további érdekességekkel is szolgálni majd nektek.

Frissítés: December 15-re már Androidon is elérhetővé vált a Threads alkalmazása, a tapasztalatok pedig hasonlók voltak, mint az iOS esetében.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram