2022.02.17.TomiSpark

Egy éven belül érkezhetnek a egységes mobiltöltők

Hamarosan létrejöhet az egységes töltőkről szóló szabályozás. Ennek köszönhetően az Európai Unión belül forgalmazott készülékek esetében ugyanolyan csatlakozót lehetne használni. Bár a gyártó jelentős részének ez már nem jelentene gondot, az egyediségre törekvő Apple esetében más lehet a helyzet.

Elég régóta szólnak arról a pletykák, hogy előbb vagy utóbb az okostelefonok mindegyike egységes töltővel rendelkezhet, ám eddig ebből csak az androidos készülékek esetében történt érdemleges előrelépés.

A legtöbb eszköznél már az USB Type-C csatlakozójára van szükség, a microUSB pedig elkezdett kikopni a köztudatból. 2011-ben az androidos cégek aláírtak egy töltőkre vonatkozó megállapodást, mely akkor még a régebbi technológiára vonatkozott, ám később ez a Type-C esetében is érvényes maradt.

A kivételt az Apple jelentette, mely a 2013-as iPhone 5-től számítva alkalmazza a Lightning nevű töltőjét. Bár eleinte több előnye is volt ezt használni, ma már inkább erőlködésnek tűnik a dolog, miután a cég több népszerű termékénél is a Type-C-re van szükség.

Az EU részéről főként a környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi okokból lenne értelme az új szabályozásnak, amivel jó ideje próbálkoznak, most azonban a hírek alapján közelebb kerültek a megoldáshoz. A Reuters beszámolója szerint a törvényjavaslatról már májusban szavazhat a parlamenti bizottság, majd következhet a tagállamok konzultációja.

Amennyiben sikerül érvényesíteni a terveket, a jövőben a telefonok mellett a tabletek, fényképezőgépek, bluetooth-hangszórók, hordozható játékkonzolok és a fejhallgatók is ugyanazt az aljzatot alkalmaznák. A jogszabályt vélhetőleg 2022 végén, vagy esetleg 2023 elején fogadhatják el.

A lépések leginkább az Apple részéről lennének aggályosak, akik úgy vélik, az ilyen szabványok hátráltatják az innovációkat, ami pedig szemben áll a vállalat szellemiségével. Mindez persze nem csak erről szól, azt sem szabad elfelejteni, hogy Lightning licenceléséből jelentős pénzt szednek össze éves szinten.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram