2022.08.05.TomiSpark

Bill Gates ezúttal a légkondicionálást forradalmasítaná

Komoly összeggel szállt be a Blue Frontier nevű cégbe az ismert vállalkozó, mely zöld technológiával működő légkondikat szeretne gyártani. A Microsoft milliárdos társalapítója már rendelkezik egy céggel, ami környezetbarát projektekbe fektet be, így ezen keresztül támogatta a kezdeményezést.

Óriási gondokat okoz a hőség Európában, főként a kontinens nyugati felén. A nyári meleg persze elsőre jól hangzik, ám hosszabb távon sok negatívummal jár, így például azzal, hogy a hűsítésre használt légkondicionáló berendezések sem feltétlenül óvják a környezetet.

A felmelegedés a klímaváltozásnak köszönhető, ennek pedig egyik hozadéka, hogy egyre többet működtetjük ezeket az eszközöket, ám egy kutatás szerint, melynek eredményeit idén márciusban közölték, csak a légkondik több mint egymilliárd tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelnek.

Erről a Xerox, és az amerikai energiaügyi minisztérium számolt be tavasszal, ám a Gizmodo beszámolója szerint erre jelent tisztább, és zöldebb alternatívát a Blue Frontiner terméke. A fejlesztésükkel állítólag 90 százalékkal kisebb energiafelhasználás érhető el, 60 százalékkal csökkenthető az egy évre vonatkozó energiafogyasztás, valamint 85 százalékkal kisebb lehetne az üvegházgázok kibocsátása.

Az eszközük azért innovatív, mert a hagyományos társaihoz képest a levegő párája nem a hűtőn csapódna le, hanem egy különleges folyadék venné fel a nedvességet. A cég elmondása szerint ezáltal tisztábbak maradnának a légkondik, de ugyanolyan hatásfokon tudnának működni, ráadásul a kisebb energiafogyasztás által a hálózat is kevesebb terhelést kapna.

A Breakthrough Energy Ventures nevében Bill Gates 20 millió dollárt, vagyis nagyjából 7,7 milliárd forintot fektetett be a vállalkozásba, ami a pénz mellett azzal is nagy segítséget nyújt, hogy talán többen felfigyelnek a forradalmasított technológiára.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram