2024.01.09.TomiSpark

Az LG megcsinálta az áttetsző tévét

A CES tényleg kiváló terep arra, hogy akár extrém fejlesztéseket is bemutassanak az elektronikai piac szereplői, az LG pedig ezúttal is komolyan vette a feladatot. Az idei kiállításon ugyanis bemutattak egy olyan televíziót, aminek még lesz hová fejlődnie, ám elsőre is lenyűgözőre sikerült.

Nem tudni kinek és legfőképpen miért jutott eszébe az LG-nél, hogy átlátszó tévéket tervezzen, de úgy tűnik, betalált az ötlet, mert a CES alkalmából egy ilyet prezentáltak 2024 januárjában. Bár a készülékről elmondottak alapján még vannak hiányosságok, a látvány biztosan felkelti az emberek figyelmét. Ez a technológia ugyanis tipikusan az a fajta, ami eddig maximum a képzeletünkben létezett, most pedig hirtelen valósággá vált.

Az átlátszó OLED TV hivatalosan az LG Signature OLED T névre hallgat, ami a gyártó sajtóközleménye szerint egy igazi technikai csoda, hiszen az átlátszó 4K OLED képernyőt és a saját vezeték nélküli videó- és hangátviteli technológiájukat egyesítve eddig sosem látott módon alakítja át a képernyőélményt. Elmondásuk szerint ezzel végre megszabadítják a felhasználókat az unalmas fekete háttértől, így a tévé már az otthoni dekorációval is versenyre kelhet.

Ugyan az áráról még semmit sem tudni, egy ilyen forradalmi dolog szinte biztosan nem lesz olcsó, egy kifejezetten drága tévét pedig aligha vesz meg valaki otthonra dísznek, főként 77 hüvelykes méretben. Elsőre ugyanis kizárólag ekkorában lesz majd kapható a készülék, amivel az LG tulajdonképpen igazán értelmet adott korábbi kutatásainak. A márka pár éve már kísérletezik az átlátszó kijelzőkkel, most viszont sikerült elérniük, hogy filmek, videók és hasonlók megtekintésére is alkalmas képernyőt gyártsanak otthoni használatra. Az LG Signature OLED T esetében ez úgy néz ki, hogy kikapcsolt állapotban gyakorlatilag láthatatlan és beleolvad környezetébe, az Always-On-Display (AOD) funkcióval viszont egy átlátszó digitális vászonná válik, amelyen a megjelenített tartalom olyan lesz, mintha lebegne.

Ezt egyébként a The Verge cikke szerint egy felhúzható kontrasztfóliával érik el, amelynek működtetéséhez lesz egy külön gomb a távirányítón. A szokásos tartalmak mellett egyébként a készülék egyéni widgetjeit is élvezhetik majd a felhasználók, akárcsak a rengeteg látványos grafikát, viszont elsőre még látszólag gyerekcipőben járhat a dolog. A portál szerint ugyanis a képminőség még nem ér fel az LG legjobb hagyományos OLED-jeivel, például a G-sorozattal. Hiányzik belőle például a Micro Lens Array technológia, amely jelentős fényerő-javulást eredményezett ezen a vonalon.

Ettől függetlenül, az érdeklődés már most is nagynak bizonyult a termék iránt a sajtó részéről, az LG pedig igyekezett mindent bevetni, mivel a gyártó szerint a tévé számos lehetőséget rejt magában már az elhelyezés módját tekintve. Szerintük nem muszáj hagyományosan a falhoz elhelyezni, akár térelválasztóként is használható az átlátszóság miatt, de az ablak elé is kerülhet, mivel nem fogja eltakarni a kilátást.

Ezekhez majd hozzáadhatók a képernyő egyik vagy akár mindkét oldalán lévő álló vagy lebegő polcok, ráadásul az LG rögtön mellékeli a Zero Connect Boxot, vagyis a legmodernebb vezeték nélküli átviteli technológiájukat, ami a 4K kép és hang továbbításához használható, de játékkonzol is csatlakoztatható hozzá. A televízión természetesen a WebOS fog futni, mégpedig egy különleges változatban, a rendszert pedig az új α (Alpha) 11 AI processzor hajtja.

„Az LG SIGNATURE OLED T a fogyasztóközpontú innováció hihetetlen teljesítménye, amely vadonatúj képernyőélményeket kínál, valamint a díjnyertes OLED technológiánk képminőségét és teljesítményét. Az LG átlátszó OLED nagyobb szabadságot ad a vásárlóknak életterük kialakításában, teljesen újradefiniálva a lehetőségeket, és utat mutatva a televíziós ipar izgalmas jövője felé” – idézte a vállalat közleménye Park Hyoung-sei, az LG Home Entertainment Company elnökének szavait.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram