2022.12.13.TomiSpark

Az Apple vészhelyzeti műholdas funkciója megérkezett néhány európai országba

Az iPhone legutóbbi szériájának egyik újítása volt a műholdas Vészhelyzet – SOS funkció, amivel akkor is küldhetünk szöveges üzenetet a segélyszolgálatoknak, ha sem mobil-, sem Wi-Fi hálózathoz nem csatlakozik éppen a készülékünk. Ez eddig csak az Egyesült Államokban és Kanadában volt elérhető, a mai nappal viszont ez is megváltozik.

Ahogyan arra számítani lehetett, a műholdas szolgáltatását Európába is elhozta az Apple. Kezdésképpen Franciaországban, Németországban, Írországban és az Egyesült Királyságban használhatják ki ennek előnyeit az iPhone 14 széria tulajdonosai.

A The Verge jelentése szerint az olyan helyzetekben, amikor a hagyományos módon nem érjük el a segélyszolgálatokat, az iPhone 14 a Vészhelyzet bejelentése opciót dobja fel, majd megpróbál minél több információt begyűjteni a helyzetünkről. Ezt egy kérdőíven keresztül teszi, ennek eredményeit, valamint a telefon töltöttségének állapotát, továbbá orvosi azonosítónkat küldi el a megfelelő helyekre.

Fotók: Apple

Az Apple azt mondja, hogy jövőre több országban is bevezetik a funkciót, ráadásul a telefon megvásárlásával két éven át ingyenesen vehető igénybe a szolgáltatás, bár egyelőre nem tudni, hogy a két év letelte után mennyibe kerül majd. Ha szeretnéd kipróbálni, de jelenleg nem vagy vészhelyzetben, van egy demó mód, amelyen keresztül megismerkedhetsz a funkcióval.

„A funkció azt fogja jelenteni, hogy a segélyszolgálatokat olyan esetekben is riaszthatják, amikor ez korábban nem volt lehetséges, így jobban tudják végezni a munkájukat, részben a diszpécserekkel megosztható kezdeti információk, például a helyszín és a vészhelyzet lényeges részletei miatt” – mondta John Anthony, a Brit Közbiztonsági Kommunikációs Tisztviselők Szövetségének elnöke, aki a The Verge megkeresésére válaszolt. „Végső soron ez segít életeket menteni” – tette hozzá.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram