2023.10.12.TomiSpark

Az Adobe egyedi jelzésével könnyen megkülönböztethetők a MI-vel készült tartalmak

Olyan sajátos szimbólum jött létre az Adobe és még több más partner együttműködéséből, amit akár mi is hozzáadhatunk a mesterséges intelligencia segítségével készült tartalmakhoz, ezzel átláthatóbbá válhatnak az internetre feltöltött dolgok. Cikkünkből kiderült, hogyan használhatjuk majd.

A Content Credential nevet kapta az a szimbólum, amit a felhasználók a mesterséges intelligencia segítségével készült képek, videók és PDF-ek metaadataihoz adhatnak hozzá. Ezt az Adobe prezentálta, de valójában a cég a Microsoft, a Nikon, a Leica, a Camera Bits, a Truepic és a Publicis Groupe közreműködésével hozta létre az újdonságot, mégpedig a Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA) tagjaként. Utóbbi csoport a tartalmi források igazolásával és műszaki szabványokkal foglalkozik.

Mivel jelenleg az interneten rengeteg rosszul sikerült és rossz minőségű, adott esetben megtévesztő tartalmat láthatunk, így a Content Credential által hamar kiderülhet, hogy nem minden az, aminek látszik. A jelzést bárki hozzáadhatja a képek, videók és PDF-ek metaadataihoz, hogy jelezzék a fájl fogyasztóinak, a mesterséges intelligencia közreműködött annak létrejöttében. Az ikon a fájl szerkesztési előzményeihez is hozzá lesz csatolva, így azt véglegesen az MI által létrehozott tartalomként jelöli meg.

Fotók: Content Credentials

Miután rákattint a Content Credentialre, láthatja, hogy ki készítette a képet, milyen MI-szoftvert használtak a létrehozásához, és az ikon kiadásának dátuma is jelezve lesz. Ezzel egyidejűleg egyébként a C2PA kiadta a Verify funkciót, amellyel a felhasználók feltölthetnek egy Content Credential segítségével jelölt képet, valamint megtekinthetik a kép teljes szerkesztési előzményeit, egészen a szimbólum odaítélésének időpontjáig.

A Gizmodo cikke szerint egyelőre két helyen lehet alkalmazni, az Adobe fotó- és videószerkesztő szoftvereinél, továbbá a Microsoft Bing képgenerátoránál, de a hírek szerint a közeljövőben mások is használni fogják a szimbólumot, amely így elég hamar egységessé válhat. Beszédes ebből a szempontból, hogy a Microsoft konkrétan saját vízjelét is átcseréli az új jelzésre.

Aki pedig ennél is többet szeretne megtudni a szimbólumról, az ide kattintva eléri a Content Credential hivatalos weboldalát.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram