2021.05.02.admin-fazis

Apple AirTag-nem hagyja, hogy elhagyd

Olvasható a fenti szlogen az Apple hivatalos oldalán. Ez annyit jelent, hogy a cégóriás végre piacra dobta az első nyomkövető készülékét. A kis AirTag egy nagyon okos találmány és amennyiben az Apple hivatalos oldaláról rendeled meg, még a neved is ingyen belegravírozzák.

Az AirTag sok fejfájástól óv meg

Veled is előfordult már, hogy hirtelen nem találtad a kulcsod, pénztárcád vagy esetleg a táskád? Ilyen esetekben konkrétan lepereg előttünk az életünk, hiszen ezek a tárgyak elvesztése képes igen nagy galibát okozni. Ha nálad nem jellemző, hogy emelkedett pulzussal, lázasan keresed a tárgyaid, akkor ez a cikk nem neked szól. Amennyiben viszont a népesség 99%-hoz tartozol ebből a szempontból, most valószínűleg sikerül felvillanyoznunk.

Az Apple megoldást kínál ahhoz, hogy nyomon követhessük tárgyainkat, méghozzá egy AirTag formájában. Ez az ásványvizes kupak méretű, letisztult kialakítású krómozott fém gomb megváltoztathatja az életed. Egyszerűen csak dobd be a táskádba, tedd a kulcsodra, vagy illeszd a biciklidre. A gyártó ehhez egyébként nagyon stílusos, színes Tag tartókat is kínál, aminek segítségével bárhova könnyedén felszerelheted a kütyüt.

Miután egy érintéssel beállítottad a Taget, a telefonod lokátor appjában már láthatod is az eszközeidet. A Tageket el is nevezheted a telefonon, így, ha valaki jogtalanul a te bicikliddel kel útra, egyszerűen beazonosíthatod, megtalálhatod.

A működési elv

Az AirTag igen alacsony sávszélességű kapcsolatot használ, így attól sem kell aggódnod, hogy hamar lemeríti a telefonod. Emellett az Apple végre nem akkumulátorral kínál egy eszközt, hanem elemmel. Ez nagy könnyebbség, hiszen olcsón megoldható a cseréje. Az AirTag egyébként akár 1 évig is képes működni egy elemmel, tehát ebből a szempontból is nyugodtak lehetünk.

Az AirTag és a telefonod között konstans kommunikáció zajlik, ami annyit jelent, hogy ha a Bluetooth jel megszűnik a Tag és a telefonod közt, azt mindkét készülék jelzi. Ez persze azt jelenti, hogy valamit elvesztettél. Sokunkban felmerül a kérdés, hogy ha nincs Bluetooth kapcsolat, akkor hogyan találhatjuk meg elveszett készülékünket. Az Apple ezt úgy oldotta meg, hogy az AirTag képes bármelyik iPhone-ra rá csatlakozni, amelyik rendelkezik FindMy applikációval.

Ez azt jelenti, hogyha valaki ellopta a tárcád és éppen a buszon utazik már messze tőled, akkor a buszon lévő utasok iPhone-jai jelet küldenek a te iCloudodba az AirTag helyzetéről. Adataink védelmében természetesen minden titkosítva zajlik, emiatt sem kell aggódnunk.  Emellett, amennyiben van jogosultságod hozzá, ily módon nyomon követheted barátaid és családtagjaid is.

Elveszett módot is állíthatsz be

Ha esetleg házon belül keresed a kulcscsomód, csak nyomd be a Lokátor alkalmazásban a keresés gombot és szólaltasd meg az AirTaged. Beépített hangszórójának köszönhetően elég csak a hangot követned és meglesz az elveszett tárgy.  A precíz kereséssel az IPhone-od képes egy térkép alapján odavezetni, egyszerűen, nyilak segítségével mutatja a képernyőn, hogy merre haladj a házban vagy szobában, hogy megtaláld a keresett tárgyat. Az ultraszélessávú technológia azt is megmutatja, hogy pontosan milyen messze van tőled az AirTaged.

Nem csak a telefonod, de az AirTaged is rakható elveszett módba, ami azt biztosítja, hogy amint felismeri egy eszköz, értesítést kapsz róla. Ha bízol a becsületes megtalálókban, akkor azt is beállíthatod, hogy megnézhesse elérhetőségi adataid, amennyiben az ő telefonján van NFC olvasó.

Nagy pluszpont, hogy a kütyü rendelkezik IP 67 besorolással, így víz és porálló, ami egy újabb érv praktikussága mellett. Az sajnos még mindig problémát okozhat, hogy az AirTag magyar pénztárcára szabva kissé borsos áron kapható. A hivatalos oldalon egy darab AirTag ára 13.000 Ft, ami nem nevezhető olcsónak. Természetesen ez is attól függ, hogy mennyit ér nekünk a tárgy, amire majd ráerősítjük a nyomkövetőt. A kis készülék egyébként április 30-tól lesz kapható. Reméljük sok ember életét fogja megkönnyíteni.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram