2022.02.16.TomiSpark

Akár reklámokat is vetíthetnek az égen a drónok segítségével

A drónok a magaslati felvételek mellett más helyzetekben is jól alkalmazhatóak, erre pedig bő fél év alatt két nagyszerű példát is láthattak az emberek Dubajban. Az eszközök segítségével a több szektor is jól járhat hosszú távon.

A kapacitást, a tudást és a méretet tekintve már számtalan verziója létezik a drónoknak és az olyan cégekből is egyre több van, melyek ezeknek a termékeknek a gyártására adják a fejüket. Az, hogy megéri-e, igazából nem kérdés, hiszen a kereslet egyre nagyobb, ráadásul a filmezés mellett más dolgokra is hasznosítani lehet ezt a technológiát.

Dróncirkusz is létezik már egy ideje, de tavaly nyáron egy egészen különleges kísérletet hajtottak végre Dubajban. Utóbbinak nem a szórakoztatás volt a célja, hanem a fenntarthatóság. A térségben ugyanis nem szokatlan a forróság és a szárazság, ez azonban problémákat okoz a gazdaság számára.

Az Egyesült Arab Emírségekben ezért hatalmas összeggel támogatták azt a kutatást, mely a tudomány segítségével próbált lehetőségeket találni a nagyobb csapadék előidézésére. A Nemzeti Meteorológiai Központ végül elég egyedi módon drónokkal oldotta meg a problémát. Az eszközöket a levegőbe küldve elektromos hullámokat bocsátottak ki, így vegyszerektől mentesen csináltak esőt.

Hasonlóan érdekes, de talán az előzőnél jóval látványosabb volt az a műsor, melyet január végén mutattak be szintén Dubaj felett. Az Euronews beszámolója szerint 500 darab drón alkotott egy olyan rajt, amivel lenyűgöző mozgóképet alkottak, ezzel pedig akár reklámokat is létrehozhatnak az égen.

Az idei év első hónapjában megtartott show a Skymagic csapatának köszönhető, melynek projektvezetője, Anthony Smith szerint a drónok száma gyakorlatilag a végtelenségig növelhető.

„A drónok egy földi vezérlőrendszeren keresztül működnek, ami alapvetően egy laptop vagy valamilyen egyedi szoftveres eszköz, és minden drónt előre programoznak a földön. Mindegyiküknek küldetése van és ugyanarra az időre vannak szinkronizálva. Nincs valódi felső határa annak, hogy hány darabot tudunk a levegőbe küldeni. A korlátozás általában olyasmire vonatkozik, mint, hogy honnan tudunk felszállni, mivel szükségük van egy bizonyos nagyságú helyre a leszálláshoz is” – mondta az Euronews számára.

Hasonló előadásra már többször is volt példa, de a robotrepülőket még rengeteg helyen fel lehet majd használni a jövőben. Többek között a mezőgazdaság, és szállítási szektor számára is kifejezetten hasznos lehet, ha jobban elterjed.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram