2022.12.04.Kitarin

Adathalászat felsőfokon, így akarják ellopni a pénzünket az SMS-ek által

Korábban a magyar telefonszolgáltatók már felhívták a figyelmünket, de az ünnepek közeledtével a Magyar Telekom most újból figyelmeztet: csomagküldő SMS-el akarják ellopni az adatainkat.

Az év vége közeledtével már nagyon sokan elkezdtek felkészülni az ünnepekre. Egyre többen döntik el, hogy kinek és mit szeretnének ajándékozni, így aki már csak várja, hogy a csomagja megérkezzen, annak érdemes körültekintőnek lennie.

A csalók általában teljesen véletlenszerűen küldenek SMS-t, esetenként e-mailt is a futárszolgálatok nevében. Az üzenetek lényege majdnem minden esetben ugyan az. A csomagot nem tudták kézbesíteni, további információt pedig a linken keresztül kaphatunk. Így próbálnak meg rávenni arra, hogy mindenképpen a megnyissuk a hivatkozást.

Abban az esetben, amikor az ember nem vár csomagot gyanús lehet egy ilyen, de ennek ellenére a kíváncsiság miatt is rányomhatunk a linkre. Amikor pedig várjuk a szállítmányt, akkor egyértelmű, hogy szeretnénk mihamarabb hozzá jutni a rendeléshez. Ilyen esetekben sokszor nem is vesszük észre, hogy nyelvtanilag nem helyes az SMS, ráadásul a link sem egy hivatalos oldalra irányít.

A hivatkozást egyik esetben sem célszerű megnyitni, de ha már megnyitottuk, akkor nagyon figyeljünk arra, hogyan cselekszünk. Több dolog is megeshet a link megnyitásakor. Az egyik, hogy egy olyan hamis oldalra irányítanak, ahol különböző adatokat kérnek tőlünk, a másik pedig, hogy megpróbálnak rávenni arra, telepítsünk egy alkalmazást. Az esetek többségében ezen az alkalmazáson keresztül minden adatot (persze ami tárolva van a készüléken), megszerezhetnek rólunk.

Fotó: Telekom

Erre az elmúlt napokban a Magyar Telekom hívta fel újra a figyelmet, hiszen a veszély továbbra is fennáll, főként a közelgő ünnepek miatt, ahol jelentős mennyiségű forgalmat bonyolítanak le a futárszolgálatok. Ezek miatt könnyen a csalások áldozatává válhatnak a felhasználók.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram