2023.02.23.TomiSpark

A Wilson megalkotta a jövő kosárlabdáját

Elképesztő innovációval állt elő az ismert sportszergyártó. A Wilson az NBA All-Star hétvégéjének egyik legnépszerűbb eseménye, a Slam Dunk Contest, vagyis a zsákolóverseny során mutatta meg legújabb fejlesztését.

A chicagói vállalat nevével valamilyen formában valószínűleg már mindenki találkozott. A márka főként a tenisz, a tollaslabda, a baseball, röplabda vagy éppen a kosárlabda szerelmeseinek lehet ismerős, de persze más sportágakhoz is gyártanak megfelelő sportszereket. A cég tehát jelentős hírnévre tett szert 1913-as megalapítása óta, de ezt vélhetőleg a jövőben is szeretnék fenntartani, amire kiváló példa, hogy az NBA, vagyis az észak-amerikai profi kosárlabdaliga All-Star meccsének hétvégéjén egy 3D-nyomtatott labdát mutattak meg a közönségnek.

A játékszer elég futurisztikus kinézettel rendelkezik, mivel tele van apró lyukakkal, ám ennek ellenére megtartja a formáját. A kissé golflabdára emlékeztető kosárlabda fejlesztése során a Wilson többek között a Bridgestone gumiabroncs vállalatának véleményét kérte ki, mivel már ők is dolgoztak korábban járművekbe szánt légmentes gumiabroncsokon.

A technológia még fejlődés alatt áll, de már létezik. Ennek lényege, hogy műanyag gyantából készülő küllők sorozatát használják, amelyek képesek deformálódni, hogy elnyeljék az ütéseket, de a kerék így is megtartja alakját. Az úttörő újítással eddig azonban tényleg csak a közlekedés megreformálása volt a cél, a Wilsonon kívül egyik cég sem gondolt arra, hogy ezt a kosárlabdában is felhasználhatják.

Az Airless nevű újdonsághoz az EOS nevű céggel kötöttek partnerséget, amely a 3D nyomtatás ipari felhasználására specializálódott, beleértve az orvosi és űrkutatási területeket is. Ebből a próbálkozásból végül egy olyan labda született, ami a hagyományos zárt bőrpanelek helyett, nyitott hatszögek mintázata borít.

A Gizmodo beszámolója szerint az EOS a gyártási folyamat során lézerrel keményített műgyantaport használt, hogy még részletesebb, ultravékony, egymásra rakódó rétegeket alkossanak. Az eredmény végül egy teljesen üreges kosárlabda lett, ami egy szokványos labda jellemzőivel ugyanúgy rendelkezik, amennyiben a méretét, a súlyát, vagy a pattanáshoz szükséges rugalmasságot nézzük.

Fotók: Wilson

A 3D-nyomtatott labdát még különböző színekre is be lehet festeni, a prototípus például teljesen fekete dizájnt kapott az NBA ünnepségsorozatán. A Wilson azt tervezi, hogy továbbfejleszti és javítja majd a terméket, ami a jövőbe mutat, de annak ellenére, hogy egy viszonylag új eszközről beszélünk, ez akár abban is segíthet, hogy a sportág elérhetőbbé váljon az emberek számára. Mivel a labda sosem eresztene le és elvileg környezetkímélőbb és tartósabb is lehet, mint normál társai, így sosem lenne gond azzal, hogy kipukkad, vagy leereszt játék közben.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram