2023.07.01.TomiSpark

A TikTok tulajdonosa már a zeneszerzést is forradalmasítaná

Érdekes újdonsággal rukkolt elő a ByteDance. A vállalat egy vadonatúj alkalmazást mutatott be, amelynek célja, hogy megkönnyítse az alkotók számára a zeneszerzést és a zenék szerkesztését, mégpedig igencsak innovatív módon.

Akik voltak már olyan szituációban, hogy megszületett egy dal a fejükben, de zenei képzettség híján sem lekottázni, sem pedig eljátszani vagy énekelni nem tudták, azoknak most kiváló hírt hoztunk. Ripple néven debütált ugyanis a ByteDance újdonsága, amely egyelőre az Engadget hírei szerint kizárólag az USA-ban érhető el, a cég pedig zárt béta környezetben teszteli.

A ByteDance szerint az alkalmazás olyan módon segítheti az alkotókat, mint a hordozható intelligens digitális audio munkaállomások, miközben a kezdők számára kifejezetten hasznos lehet. Beszámolójuk szerint ugyanez a helyzet mindazokkal, akik nem szeretnének bonyolultabb rendszerekkel foglalkozni, egyúttal azért is hozták létre, hogy az alkotók könnyebben adjanak egyéni hangsávokat a TikTokon és egyéb platformokon látható rövidke videókhoz.

Ez már önmagában sem tűnik egy unalmas dolognak, de csak még érdekesebbé válik azáltal, hogy az applikáció segítségével képesek lehetünk különböző műfajú dalokat létrehozni egy feldúdolt dallam alapján. Elviekben egy jelzést kapunk arra vonatkozólag, mikor dúdoljuk el az általunk kitalált dallamot, majd kapunk hangszereket, amelyekkel létrehozhatjuk a konkrét dalt, de fontos, hogy az app nem tud teljes hangsávot generálni egy néhány másodperces dúdolásból.

A ByteDance részéről elmondták, hogy a Ripple modelljét a tulajdonukban lévő és a cégnek licencelt zenéken keresztül képezték ki, hozzátéve, hogy elkötelezett a művészek és jogtulajdonos partnereik jogainak tiszteletben tartása mellett. Megjegyzendő, hogy a mesterséges intelligencia rendszerek és algoritmusok képzéséhez használt adatok forrásával kapcsolatban korábban már aggályok merültek fel, nemrégiben például csoportos keresetet nyújtottak be az OpenAI ellen. Utóbbit azzal vádolták, hogy számtalan személy szerzői jogait és magánéletét sértette meg azzal, hogy az internetről származó adatokat használt a ChatGPT-ben használt modell betanításához.

Jelenleg a Ripple csak meghívásos módon működik, a ByteDance pedig nem tájékoztatott a további tervekről. Aki a hivatalos weboldalra is kíváncsi, annak a Ripple.club oldalra kell ellátogatnia.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram