2022.06.30.TomiSpark

A technika egy kiállításon is menő

A Múzeumok Éjszakája programsorozat mint általában, úgy ebben az esztendőben is rengeteg izgalmas kiállítást tartogatott, ezek közül pedig az egyik legérdekesebbet Nyíregyházán tartották, ahol a Technika Ördöge című rendezvényen sok új élménnyel gazdagodhattak a látogatók.

Idén június 25-én szombaton rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját, melynek fő központja a szabolcsi megyeszékhelyen ezúttal a Kállay Gyűjtemény volt, lévén, hogy a Jósa András Múzeum felújítás alatt állt. Bár a helyszín így talán kisebb volt a megszokottnál, a programok sokaságát tekintve ez egyáltalában nem érződött, mivel az érdeklődőket egy interaktív kiállítás várta, ahol rengeteg dolgot próbálhattak ki személyesen.

Egy átlagos kiállításhoz képest a megszokott leírások helyett, ezúttal inkább a tárlatvezetőkre hagyatkozhatott az ember, valamint a személyes tapasztalatokra, ám ezt aligha bánták azok, akik jelen voltak az eseményen. Az elektromos autóktól kezdve, a 3D nyomtatókon át, egészen a robotikáig jó néhány olyan dolgot lehetett megtekinteni, és kipróbálni, amivel nem biztos, hogy a többség napi szinten találkozik.

Mindez azért is volt nagyszerű ötlet, mert a kiállításon bemutatott tárgyak, és gyakorlati megoldások jelentős része szép lassan a mindennapjaink részévé válnak, az említett elektromos járművek, és a 3D nyomtatók például már ma is sok vállalkozás életet egyszerűsítik meg, miközben fenntarthatóbb jövőt ígérnek a számunkra.

Aki akarta kipróbálhatta milyen targoncát, vagy vadászgépet vezetni, esetleg hegeszteni egy szimulátoron keresztül, továbbá megnézhette mire képesek a Nyíregyházi Egyetem LEGO Education Innovation Studio által hozott eszközök, vagy éppen az alábbi videón látható robot.

Természetesen azok is találtak maguknak elfoglaltságot, akiket mindez annyira nem vonzott, mivel a Rendőrség részéről bűnügyi technikai bemutatóra is sor került, ahol a helyszínelők munkájába pillanthattunk bele, de a fenntarthatóságot szem előtt tartva, egy okosház modell is megtekinthető volt.

Ezeken túl a látogatásunk során a kiállítások egy modernebb verziójával is volt szerencsénk találkozni, hiszen az egyes régészeti leleteket, egy QR-kód segítségével, akár közelebbről is megvizsgálhattuk virtuálisan, ami igazán jó élmény volt, és tapasztalataink alapján a látogatók is elégedettek voltak, csakúgy, mint az egész esemény hangulatával, hiszen sokak számára egy teljesen új világ nyílt meg. Mi csak bátorítani tudunk mindenkit, hogy ne hagyja ki az ilyen lehetőségeket, mert nagyszerű tapasztalatokra lehet szert tenni.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram