2023.10.04.TomiSpark

A Spotify újdonságával vizuálisan is követheted a podcasteket

Komoly fejlesztéseket jelentett be a népszerű zenei streaming szolgáltató, amely a dalok mellett a podcastekről sem feledkezett meg. Platformjukon hamarosan a mesterséges intelligencia segítségével fordítják majd le nekünk a külföldi podcasteket, amelyekhez egyedi feliratozás is elérhető lesz a közeljövőben.

A felhasználók részéről a zenék mellett a podcastek iránt is jelentős érdeklődés mutatkozik a Spotifyon, ezért a szolgáltató továbbfejlesztette az utóbbira vonatkozó lehetőségeket. A The Verge cikke szerint hamarosan jönnek az automatikusan generált feliratok az egyes adásokhoz, így tehát már nem csak hallgatni, de olvasni is tudjuk azokat.

Ez a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás révén megy végbe, a hivatalos fotók alapján pedig a megjelenést tekintve hasonlóra számolhatunk, mint a dalszövegek esetében. Mindez azért hasznos, mert ezáltal jobban áttekinthetők lesznek a podcastek, zajos környezetben is könnyebben tudjuk majd követni a felvételeket, illetőleg ezzel a halláskárosultak is élvezhetik majd a tartalmakat.

Ehhez a tartalomkészítők plusz multimédiás elemeket is hozzáadhatnak, a követhetőségen pedig szintén segítenek az időbélyegekkel ellátott fejezetek, így előre láthatjuk, milyen témákat érintenek a podcastben, tehát nem kell az egészet végighallgatni, ha nem akarjuk. A fejezetekhez egyébként pontos leírások is tartozhatnak, amitől sokkal átláthatóbbá válik az egész, ráadásul ez akár egyfajta ajánlóként is szolgálhat majd.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban azonban a legtöbben nem erre kapták fel a fejüket, hanem az MI által generált szinkronra. Bár ez egyelőre csak néhány podcastnél és azoknál is mindössze spanyol, német és francia nyelven érhető el, ha angol felvételt hallgatunk, mindenesetre lehetőség lesz arra, hogy a beszélgetésben résztvevők hangját egy másik nyelven halljuk. Ez az OpenAI Whisper technológiájára épülve jöhet létre, ami tulajdonképpen hangklónozást tesz lehetővé, így tehát egy angol nyelvű podcast esetében simán megoldható, hogy az adást az említett nyelveken hallgassuk végig.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram