2023.01.18.TomiSpark

A Sony újra menővé tenné a Walkmant

Akik jól ismerik a Sony történelmét, azok pontosan tudják, hogy a márka egy konkrét termékcsaládot dobott piacra a Walkman elnevezéssel, most pedig újabb hordozható zenelejátszókat mutattak be, amelyek igyekeznek megfelelni a modern világ igényeinek.

A Sony által gyártott Walkman egykoron egy rettentően menő termék volt. A hordozható, kazettás zenelejátszó ma már kultikus darabbá vált, az évek során pedig ennek a marketingértékét is ügyesen használta ki a vállalat, mivel az elnevezés számukra egyet jelentett a kisméretű high-tech médialejátszókkal, ez pedig a mai napig nem változott meg.

Bár az okostelefonok korában már nincs akkora igény az ilyesfajta lejátszókra, a Sony részéről még mindig hisznek ebben. Ennek nagyszerű jelét mutatja, hogy az előző évtized elején ugyan a hagyományosabb darabok gyártásával már felhagytak, digitális eszközöket még mindig fejlesztenek a márkanév alatt, miközben a filozófiájukon sem változtattak.

A korral viszont haladtak, szóval így jöhettek létre az elmúlt pár évben azok a készülékek, amik Androiddal futnak, most pedig olyan lejátszókat jelentettek be, melyek elsőre úgy tűnik, felettébb megfelelnek a mai világ követelményeinek.

NW-A306

Ez a Sony kisebb lejátszója, ami a 2019-ben debütált NW-A105 dizájnját vitte tovább, ezúttal 56,6×98,5×12 mm-es méretben, tehát ebből a szempontból körülbelül akkora, mint egy pakli kártya, a súlya pedig 116 gramm. Elől egy 3,6 hüvelykes, 60 Hz-es, 1280×720 pixeles, érintős LCD kijelzőt látunk, a kütyü pedig Android 12-t futtat, így az alkalmazásboltokat és a streaming szolgáltatásokat is megtaláljuk. A hivatalos leírásban a gyártó főként az üzemidőt emelte ki, ami ígéretük szerint akár 36 órás is lehet, de van más érdekesség is, ami azt bizonyítja, hogy kicsi a bors, de erős. Támogatja a DSD formátumot is akár 11,2 MHz-ig, illetőleg az MP3, a WMA, a FLAC, az AAC, az AIFF, az APE, és az MQA is a listán szerepel, de talán ennél is meglepőbb, hogy az Apple Lossless formátumát is támogatja.

DSEE Ultimate hangzásjavításra is képes, ha úgy tartja kedvünk akár Bluetooth-transzmitterként is alkalmazhatjuk, Hi-Res Audio minősítést is kapott, a 360 Reality Audio és az S-Master HX támogatás is adott, míg a Vinyl Processor arra hivatott, hogy a bakelitek hangzását a lehető legélethűbb módon adja vissza, szóval nem szenvedhet hiányt semmiből sem a leendő vásárló.

Fotók: Sony

Tekintve, hogy egy zenelejátszót alkottak, így értelemszerűen egy fejhallgató-csatlakozó bemenetet is találunk az alján, amennyiben nem vezeték nélküli eszközzel párosítanánk, de van még egy hely a nyakpántnak, egy gyors USB-C 3.2 Gen1 portot is találunk a fájlok átviteléhez és egy MicroSD-nyílást is, ami jól jöhet, ha elfogy a 32 GB tárhely. Az NW-A300 kapott fizikai gombokat is, ezeket oldalt lehet megtalálni, és a legalapvetőbb dolgokat tudjuk vele elvégezni, vagyis a hangerőt szabályozhatjuk, váltogathatunk a zenék között, vagy a lejátszást irányíthatjuk. Ami jó hír, hogy ezt a modellt a Sony Magyarországra is elhozza, jelenlegi árazás szerint 330 euróért lehet majd beszerezni.

NW-ZX700

A Sony nagyobbik modellje már drágábbra sikerült, mivel durván 700 eurót kérnek el érte, viszont egyelőre csak Japánban lesz elérhető februártól. Az újdonság 72,6×132 milliméteres és 17 mm vastag, a kijelző pedig 5 hüvelykes lett, ami 1280×720-as felbontást tud. Két hangkimenettel is rendelkezik, egyrészt ott van a szabványos 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozóval, de ezen túl egy 4,4 mm-es "szimmetrikus" audiocsatlakozóval is felszerelték, amit néhány csúcskategóriás audioberendezés használ.

Akárcsak a testvér modell, az NW-ZX700 is az S-Master HX digitális erősítőchipet használja, amely támogatja a Sony nagy felbontású NativeDSD hangformátumát is, amit a Super Audio CD-ken is használnak. Mindezeken túl mindent szinte mindent tud, amit az NW-A306 is, aminél minden méretében nagyobb lett, az üzemidő tekintetében viszont nem nyert. Mindennel együtt körülbelül 23 órányi lejátszásra képes, ami valamivel kevesebb, mint a kisebb változat esetében.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram