2023.01.22.TomiSpark

A Rolex beperelt egy családi vállalkozást

Bármilyen furán hangzik, a hír igaz: a luxusórákat gyártó cég jogi úton szeretne rendezni egy névhasználat okán kialakult vitát. A Rolex egyik gyártmányának neve ugyanis elég erősen hasonlít egy oktatási termékeket, köztük gyermekeknek szánt órákat is piacra dobó vállalkozás nevére. A helyzet elég bonyolult, ráadásul a két fél nem először került összetűzésbe.

Oyster & Pop néven létezik 2020 óta egy kisebb cég, amelyet Emma Ross-McNairn és nővére, Sarah Davies alapítottak, miután elveszítették állásukat, végül színes oktatással kapcsolatos eszközöket kezdtek el készíteni. A tervük sikerrel járt, mivel ma már több élénk színekkel és kiegészítő jelzésekkel ellátott termékük van a gyermekek számára, így például fali órákat is lehet tőlük venni durván 25-30 dollárért.

A történet eddig rendben is lenne, ám a BBC beszámolója szerint a világ egyik legismertebb óragyártó márkája, a Rolex arra kérte őket, mind a cég, mind az általuk forgalmazott árucikkek nevét változtassák meg, mivel az véleményük szerint összetéveszthető az Oyster Perpetuallal, ami a Rolex egyik leghírhedtebb modellje.

Fotó: Rolex

Az Oystrer & Pop név valójában arról az angliai Torbayben található Oyster Bend nevű utcáról kapta a nevét, ahol a testvérek laktak gyerekkorukban, a Rolexet viszont ez egyáltalában nem érdekli. A svájci vállalat részéről úgy látják, a fogyasztók könnyedén azt hihetik, hogy a gyerekeknek szánt órákat ők gyártják, vagy hogy a cégeknek közük vagy egymáshoz.

A hírek szerint a testvérpár először egy részletes, kilenc oldalas levelet intézett a Rolex felé, amiben egyrészt kifejtették saját aggályaikat, másfelől pedig arra is ígéretet tettek, hogy felnőtteknek szánt órákat sosem fognak gyártani ezzel a márkanévvel. Mivel azonban a Rolex ügyvédjeit ez nem hatotta meg és továbbra is követelőznek, így az ügynek még lesz folytatása.

Fotó: Oystrer & Pop

Az erről cikkező brit közszolgálati médium úgy tudja, hogy a felek egyszer már szembekerültek, amikor az USA területén is szerették volna bejegyeztetni a márkanevet, ám akkor még nem volt annyi pénzük, hogy megtámadják a Rolex blokkoló indítványát. Akkor végül a Rolex USA jogi csapatának kérését teljesítve megváltoztatták a védjegybejelentést és az órák nemzetközi osztályán belül az IC14-ről IC28-ra módosítottak, ami tulajdonképpen a játékokra vonatkozik.

A mostani helyzetben az Oystrer & Pop tulajdonosai egy petíciót indítottak, amelyben arra kérik az embereket, hogy állítsák meg a Rolexet abban a törekvésükben, hogy egy hölgyek által birtokolt kicsi családi vállalkozást egyszerűen csődbe juttasson.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram