2022.10.27.TomiSpark

A Moonwalkers által a séta is gyorsabbá válik

Már 98 ezer dollárnál is több gyűlt össze a Kickstarteren arra a projektre, amit a Shift Robotics indított el. A görkorcsolyára emlékeztető eszköz által a gyaloglás sebessége állítólag akár 250%-kal is nagyobbá válhat.

Időnként elég figyelemreméltó dolgokat hirdetnek a közösségi finanszírozásra szakosodott oldalakon, jelenleg pedig a Moonwalkers tűnik az egyik legizgalmasabb innovációnak. A Carnegie Mellon egyetem mérnökei által kifejlesztett alkalmatosság pánttal csatlakozik a lábbelinkhez, ránézésre pedig erősen hasonlít a retró görkorcsolyákra.

A kialakításnál elvileg nagyon figyeltek arra, hogy gyakorlatilag bármilyen átlagos cipővel kompatibilis legyen, a benne lévő 300 wattos elektromos motor pedig nyolc darab poliuretán kereket hajt. Felmerülhet persze, hogy ez mennyire biztonságos, mivel a korcsolyázáshoz megfelelő egyensúlyra és elegendő gyakorlásra van szükség, ugyanakkor az alkotók erre is gondoltak. A kerekek közül ugyanis nincs mindegyik egy sorban elhelyezve, és felhasználók járását is érzékelők figyelik, amivel kiküszöbölik az egyensúlyi problémákat. Az algoritmusok automatikusan beállítják az elektromos egységek teljesítményét, amit szinkronizál a lábakhoz és a séta sebességéhez mérten.

Fotók: Shift Robotics

Az persze igazán hangzatos, hogy 250% a tempó növekedésének mértéke, ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy 10-11 km/h a végsebessége, mivel a Shift Roboticsnál vélhetően azzal számoltak, hogy átlagosan az emberek 4-6 km/h-val sétálnak. Látványos volt még az általuk prezentált videóban is, hogy akár lépcsőn is problémamentesen használható egy speciális mozdulat által, ráadásul ha ez tényleg működőképes, akkor egy egészen új alternatívát kínálhat az elektromos rollerek, kerékpárok és hasonlók mellett.

A Carnegie Mellon egyetem tehetséges mérnökei elsőre 90 ezer dollárt tűztek ki célul, amit egy ideje már sikerült átlépniük 144 támogatónak köszönhetően, de még jó néhány nap vissza van a kampányukból, tehát az összeg még akár jóval nagyobbra is nőhet.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram