2022.06.02.TomiSpark

A méhek oldhatják meg a chipek hiányát

Súlyos problémákat okoz az informatikai cégek számára a félvezetők hiánya, erre a problémára pedig egy különleges fejlesztés hozhat megoldást a jövőben. A washingtoni egyetem kutatói a mézet használnák fel a chipek készítésére, hogy egy környezetbarát alternatíva álljon rendelkezésre.

Bár a méhek hasznát eddig sem lehetett megkérdőjelezni, ez akár nagyobb is lehet, mint azt sokan gondolták. A washingtoni egyetem kutatásai alapján ugyanis lehetőség van arra, hogy a high-tech cégek gondjait is megoldják a méznek köszönhetően.

Az Euronews cikke szerint az állami egyetem mérnökei nemrégiben publikáltak egy tanulmányt, melyben arról számoltak be, hogy a mézzel helyettesíthetők a jelenleg is használt félvezetők, melynek hiánya már most is érezhető. A szakemberek úgy vélik, a méz memrisztorként használható fel, vagyis olyan passzív elektromos elemként, aminek elektromos ellenállása a múltbéli állapotától függ.

Ilyet már 2007-ben is sikerült előállítani, vagyis nem új dologról van szó. Ilyenkor a kutatók a mézet szilárd állapotba hozzák, és két fémelektróda közé helyezik őket. A mostani fejlesztés során egy hajszál vastagságú volt a memrisztor, viszont a tervek szerint ennél is kisebbé akarják tenni.

„Ez egy nagyon apró eszköz nagyon egyszerű kialakítással, mely működésében nagyban hasonlít az emberi agyban található neuronokhoz. Ez azt jelenti, hogy ha több millió vagy akár több milliárd mézből készült memrisztort teszünk egymás mellé, azáltal egy neuromorfikus rendszert hozunk létre, mely nagyrészt úgy működik, mint az emberi agy” – idézte a tanulmány egyik szerzője, Feng Zsao szavait az Euronews.

Az új alternatívától azt várják a kutatók, hogy biológiai úton lebomlana, újrahasznosíthatóak lennének, és jóval kevesebb elektronikai hulladék keletkezne. Bár Washingtonban kísérleteztek olyan fehérjékkel is, mint az aloe vera levében található cukrok, a mézben látják a legnagyobb lehetőséget a jelenlegi tudásuk alapján.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram