2022.03.10.TomiSpark

A kerékpározás jövője megérkezett

Bármennyire is keveset gondolunk erre a bicikli ugyanúgy közlekedési eszköznek számít, mint az autó vagy egy motor, ebből fakadóan pedig a kétkerekűvel való haladás magában hordozza a veszélyes szituációkat is. Az alábbi projekt az egyik ilyen faktort hivatott kiiktatni.

A világ felgyorsult, ezzel nincs mit tenni, sajnos az emberek csak alkalmazkodni tudnak ehhez. Manapság teljesen normális, hogy rohanunk és több dologra kell figyelnünk egyszerre, ám ez nem túl biztonságos, ha éppen kerékpárral közlekedünk.

Számos kütyü létezik arra, hogy megkönnyítse a dolgunkat, így például az okostelefon és a benne lévő GPS, mely tényleg hasznos, ugyanakkor ez is képes arra, hogy elvonja a figyelmünket. A sötétség sem a barátunk, ha a kerékpározásról van szó, főként az autósok számára, akiknek a láthatósági mellény és az egyéb fényforrások ellenére is olykor elég nehéz kiszúrniuk a másik felet.

Erre jelenthet megoldást a LaserCube, mely abszolút nem olcsó és nem is a legkompaktabb eszköz egy kétkerekűre, ugyanakkor sok problémát megoldhat egyszerre. A termékről a Gizmodo számolt be nemrégiben, de más portálok is felfigyeltek erre a különleges lézerdobozra.

A LaserCube lényege, hogy az eszközt a kerékpárra rögzítve és az okostelefonunkkal párosítva fontos információkat vetít ki elénk az útra. Bár a lézereket általában nem erre használják, valójában ez is nagyszerű módja a technológia felhasználásának.

Az ötlet nem teljesen új, hanem a korábbi kísérletek egy továbbfejlesztett változata. Egy évtizeddel ezelőtt a vállalatok már lézert építettek be a kerékpárok hátsó lámpáiba, hogy virtuális sávjelzőket vetítsenek az útra és ezzel egy virtuális biztonságos teret hozzanak létre, de láttunk már olyan lézerprojektorokat is, amelyeket fényszórókba applikáltak, hogy azok jól látható figyelmeztetést vetítsenek ki mintegy 20 méterrel előre.

Ez az új megoldás azonban a lézereket a biztonság és a kényelem kombinációjaként használja.  A kerékpárosok számára könnyen leolvasható irányjelzéseket biztosít, miközben a szemüket mindig az úton tarthatják, ahelyett, hogy többször le kellene pillantaniuk a telefon képernyőjére vagy a csuklójukon lévő okos eszközre. A videón bemutatott közepes méretű kocka, gyakorlatilag egy hordozható projektor, mely lézerfény segítségével tud képeket, szöveget, sőt animációkat is létrehozni. A LaserCube legolcsóbb változata 1000 dollárba kerül, ami elég borsos ár, főleg onnan nézve, hogy a mérete sokkal nagyobb, mint mondjuk a Garmin által készített termékek.

Van tehát hátránya is, ugyanakkor látványelemnek sem utolsó a biztonság pedig mindenekfelett kell, hogy álljon. A kérdés inkább csak az, hogy sikerül-e továbbfejleszteni, és csökkenteni a méretét, mivel akkor a magas ár ellenére is sokaknak vonzó lehet.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram