2023.05.22.TomiSpark

A Google újításával könnyedén elkerülhetjük a csaló oldalakat

A keresőóriás kiadott egy új frissítést a Chrome nevű böngészőjéhez, amellyel elkerülhetjük gépelési hibákat a weboldalak címeinél. Bár ez a legtöbb esetben csak egy ártatlan hibának tűnhet, valójában sokkal többről van szó ennél.

Több hasznos újítással is bővül a Google Chrome, ám a külföldi portálok jelentős részénél az a fejlesztés kapta a legnagyobb figyelmet, amelyik figyelemmel kíséri majd a címsorba beírt hivatkozásokat. Amennyiben a rendszer úgy észleli, hogy elgépeltük a címet, akkor javaslatokat tesz annak kijavítására.

Jobb esetben egy gépelési hiba miatt szimplán kapunk egy hibaüzenetet, ám sajnos sokszor van példa arra, hogy így kamu weboldalakra bukkanunk. Sokan ugyanis direkt arra játszanak, hogy a felhasználók figyelmetlenségből rosszul gépelik be a címeket, ami igazából tényleg bárkivel előfordulhat, ilyenkor azonban könnyedén rossz helyre tévedhetünk.

Egyes weboldalak esetében egyébként erre az olyan nagy cégek is gondoltak, mint a Facebook, vagy éppen a Google. Ha például beírjuk a gooogle.com, esetleg a facebok.com címeket, akkor is az eredeti weboldalra kerülünk, mivel ezek a hibás címek is le lettek védve. Sokszor azonban olyan weboldalra kerülünk, amelyet kifejezetten a csalók hoztak létre. Mivel ezek jelentősen hasonlítanak az eredetiekre, így néha észre sem vesszük a különbséget, így viszont csak az adathalászok járnak jól azzal, hogy hozzáférhetnek a bejelentkezési adatainkhoz.

Ezt küszöbölné ki tehát a Google újítása, de emellett mással is előrukkoltak a nemrégiben közzétett blogbejegyzésük alapján. Jön a Térkép egyik újdonsága, ami már azt is megmutatja, hol találunk akadálymentesített éttermeket. Bár ilyen már korábban is létezett, ehhez külön regisztrációra volt szükség, mostantól viszont gyakorlatilag bárkinek elérhető lesz.

Szintén új dolog még, hogy a Live Caption, vagyis az Élő Feliratok használatát sem korlátozzák már annyira. A böngészőben és a Google Meetben elérhető funkció nagy segítséget jelenthet azoknak, akik valamilyen beszédproblémával küzdenek, mivel a begépelt szavakat a rendszer hívás közben is felolvashatja a felhasználója helyett.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram