2023.01.02.TomiSpark

A Google idén is meglepett minket az újév alkalmából

A keresőszolgáltatás sok alkalomból készített már ünnepi logót, az év utolsó és a következő esztendő első napjához például 2000 óta mindig látunk valami különlegeset. 2023-ra némi játékkal is készültek nekünk.

Hivatalosan nevén a Google Doodle a keresőoldalon látható embléma alkalmi változataként jelenik meg. Manapság már elég sok olyan esemény van, amit ezzel ünnepelnek meg a vállalat részéről, de az olyan ünnepek, mint a húsvét, a karácsony, az újév, vagy az ezt megelőző szilveszter például már régóta állandó része a repertoárjuknak.

Az alábbi videóban tökéletesen látszik, hogy a január első napjára készített egyedi logók hogyan formálódtak az elmúlt bő két évtized során. Míg eleinte főként az egyszerűségre törekedtek és az állatos témák is többször visszaköszöntek, többször csak az egyszerűbb elemekkel, így mondjuk az árnyékkal, tűzijátékkal, esetleg konfettivel dolgoztak. 2014-től kezdve már az animációk is feltűntek, 2020 pedig egy lenyűgöző tájképet hozott.

Két évvel ezelőtt már visszatértek az egyszerűséghez, ami idén is észrevehető volt az ünnepek idején, ugyanakkor emellett a 2020-ban megjelent Blob Opera nevű játékkal is meglepték a felhasználókat. A szóban forgó dolog annak idején David Li és a Google Arts and Culture közreműködésével jött létre, melynek lényege, hogy a programban lévő pacák a gépi tanulás által váltak operaénekessé, segítségükkel pedig nagyon könnyedén válhat belőlünk zeneszerző.

A négy színes Blob hangmagasságát saját kezűleg állíthatjuk, a szereplőket pedig több különböző helyszínre vihetjük el. A Google újfent közzétette ennek karácsonyi és újévi verzióját is, így még népszerűbbé tehették ezt a formátumot, melynek virtuális szereplői a Convolutional Neural Network algoritmusnak köszönhetően szólalnak meg, amit négy operaénekes, Christian Joel tenor, Frederick Tong basszus, Joanna Gamble mezzoszoprán és Olivia Doutney szoprán által tanítottak meg énekelni.

https://www.youtube.com/watch?v=Xz2pmJ0QYkw

Ha valaki szívesen játszana a Blob Operával, akkor azt bármikor megteheti ide kattintva.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram