2023.05.05.TomiSpark

A Google fontos módosítást eszközöl a Chrome böngészőben

A webcím mellett látható lakatot ábrázoló ikont valószínűleg mindenki jól ismeri, ettől azonban lassan búcsúznunk kell. Ennek oka, hogy a Google szerint sokakat megtéveszt, mivel rengeteg nem tudják, pontosan mit is jelent, így egy új ikont vezetnek be helyette.

A Chrome hivatalos blogján jelentették be a változtatás tényét. A lényeg, hogy a cég végzett egy felmérést, ebből pedig kiderült, a felhasználóknak csak a 11 százaléka tudja, hogy a szóban forgó lakatot ábrázoló jel a HTTPS titkosításra utal.

Azt például rengetegen nem tudták, hogy erre akár rá is lehet kattintani és használhatják az oldal vezérlését, így ezen mindenképpen változtatni akartak. Ennek megfelelően jön az alábbi fotón is látható Tune névre hallgató ikon, ami elvileg majd kattintásra ösztönzi az embereket, persze csak azoknál, akik látni fogják.

A Google ugyanis közölte, hogy az újítás a Androidon és asztali számítógépen a Chrome 117-ben fog megjelenni, a tervek szerint szeptember elejétől, ám mivel a Chrome for iOS-ben nem lehet rákattintani az ikonra, a Google teljesen kivonja azt az Apple mobilplatformjain.

Amennyiben esetleg valakinek ez rettenetesen fontos lenne és már most szeretné kipróbálni, milyen a Chrome ezzel az apróbb változtatással, annak lehetőségként ott van a Chrome Canary verzió, amiben már most látható az ikon, ha engedélyezzük a Chrome Refresh 2023 beállítást.

A változtatás egyébként abból a szempontból nem meglepő, hogy a Google két évvel ezelőtt a Chrome 90-ben alapértelmezetté tette a HTTPS webkapcsolatokat, és ez hónapokkal azután történt, hogy a Mozilla hasonló változást hajtott végre a Firefoxban.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram