2023.02.21.TomiSpark

A General Motors bemutatta az öntisztító érintőképernyőt

Lenyűgöző innovációval állt elő a világ egyik legnagyobb autógyártó cégcsoportja. Mivel az intelligens megoldások és az érintőkijelzők ma már alapvetőnek számítanak a modernebb autókban, így a GM ezek tisztítására is gondolt. Egy képernyő, ami magát tisztítja meg.

Ha tetszik, ha nem az okoseszközök ma már az életünk szerves részét képezik, sok esetben pedig igazán hasznosnak bizonyulnak. Nem véletlen, hogy az autógyártók is úgy alakítják ki a legújabb típusokat, hogy ezt figyelembe veszik, a használtautók esetében pedig sokan a transzmitterek felé fordulnak, hogy haladjanak a korral.

Az autó felokosítása persze csak egy dolog, ott általában a komolyabb átalakítást és a nagyobb költségeket elkerülve, egy plusz kütyü használatával tudjuk összekötni autónkat a telefonunkkal vagy más hasonló intelligens eszközökkel. A modernebb járművek esetében már erre sincsen szükség, hiszen ezek többségében előre adottak a lehetőségek és egy nagyobb érintős kijelzőt is kapunk. Utóbbiak viszont az ujjlenyomatoktól hamar koszossá válhatnak, de a GM részéről erre is tudnak megoldást.

A gyártó újításáról a Gizmodo számolt be a napokban. A portál cikke szerint a GM kijelzője a megszokott pixelszínek mellett egy ibolyakékre hasonlító vagy az azon túli árnyalatot is használna, ami láthatatlan lenne az emberi szem számára, így nem befolyásolná a képernyőn látható színeket és képeket.

Fotók: General Motors

Ehhez jön még a szintén láthatatlan fotokatalizátoros képernyőbevonat, ami egy bizonyos hullámhosszúságú fényt tud elnyelni, ezzel elindítva egy kémiai reakciót. A szabadalmuk tehát egy fém-oxid alapú fotokatalizátor használatát javasolja, amely a napfény ultraibolya sugárzására reagálna, de mivel sok autóban alkalmaznak valamilyen sötétítést az ablaküvegeken, így ebben az esetben az ibolyántúli pixelek indítanák el a kellő reakciót.

Ez tulajdonképpen a levegőben lévő nedvességet felhasználva lebontaná az ujjlenyomatokban hátrahagyott szerves anyagokat, valamint az olajmaradványokat, zsírokat, majd amikor a reakció leáll, és minden kiszárad, a zsíros foltok és ujjlenyomatok egyszerűen eltűnnek.

A dolog elképesztően izgalmasnak hangzik, ráadásul időt spórolna az emberek számára, hiszen így nem kell a képernyő tisztogatásával vesződni, ugyanakkor a találmány egyelőre még bizonytalan helyzetben van. Mivel csak egy szabadalomról van szó, ezért a GM nem tett semmilyen bejelentést arról, hogy tervezi-e használni ezt a technológiát a jövőbeli autóiban.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram