2024.03.20.TomiSpark

Így növelhetjük meg a telefonunk élettartamát

Ha már kiadunk egy rakás pénzt az általunk kinézett készülékre, azt szeretnénk minél tovább használni. Sajnos azonban a mai mobilok többsége 2-3 év után már megérik a cserére, részben a gyorsan fejlődő technológia, részben pedig az eszközök elkopása miatt. Utóbbin segíthetünk néhány egyszerű trükkel, amire az Engadget hívta fel a figyelmet nemrégiben.

Érdemes tokot használni

Az összes tipp közül ez tűnik a legegyértelműbbnek, mégis sokan megfeledkeznek róla, de előfordul, hogy szimplán rossz minőségű tokot vásárolunk. Pedig már egészen olcsón hozzájuthatunk néhány igazán szemrevaló és kifejezetten tartós darabhoz, amiért hálásak leszünk hosszabb távon. Lássuk be, bármennyire is óvatosak vagyunk, az okostelefonok néha váratlan helyzetekben képesek kicsúszni a kezünkből, olykor pedig a táskáink és zsebeink sem kímélik ezeket.

Óvjuk az akkumulátort

Ez is egy olyan tanács, amit már valószínűleg milliószor leírtak a különböző cikkekben és elmondtak a tech-videókban, ám ettől még igaz. A telefonok korosodásának egyik első jelei az akkumulátoron érezhetők, így érdemes figyelni rájuk. A lítium-ion akkumulátorok nem teljesítenek jól a hőségben, de a túl hideget sem szeretik, illetőleg szintén nem jók a szélsőségek a töltöttségi állapotot illetően. A cellák tovább bírják, ha kevesebb időt töltenek teljesen lemerült vagy 100 százalékra feltöltött állapotban. A töltési sebesség sem mindegy, mert bár nagyon hasznos tulajdonság a gyorstöltés, ezt nem érdemes állandóan erőltetni, mivel ezzel kevésbé terheljük az ionos alkatrészeket és meghosszabbíthatjuk a cellák élettartamát. Néha persze az akku megérik a cserére, tehát ezzel is számolnunk kell még időben.

A tárhelyre is figyeljünk

A telefon operációs rendszere valószínűleg tartalmaz javaslatokat a tárhely megtisztítására, például a nem használt alkalmazások automatikus lecserélésére vagy a régi üzenetek törlésére, de manuálisan is megtehetjük mindezt. Ha nagyon fontos fájlokról lenne szó, akkor a felhőalapú megoldásokhoz is fordulhatunk, de akár egy másik eszközre is menthetjük azokat. Ezt követően jobb újraindítani a telefont, hogy annak legyen lehetősége az ideiglenes memória kiürítésére, ezekkel pedig valamivel növelhetjük a rendszer sebességét.

Miért is van ezekre szükség?

Egyrészről a fentebb már említett okokból, hiszen nem azért adunk ki egy szép összeget a telefonért, hogy két éven belül a fiókban landoljon, másrészről pedig ezzel a környezetvédelemért is sokat tehetünk. A jelentős mennyiségű e-hulladék komoly részét teszik ki az elhasznált okostelefonok, másrészt a saját költségvetésünk szempontjából sem mindegy, milyen időközönként kell költenünk a telefonra és milyen gyakran kell újat vásárolunk.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram