2024.02.22.TomiSpark

Felderíti, majd eltünteti a rólunk kikerült személyes adatokat a Mozilla Monitor

Sajnos a mai világban nem szokatlan jelenség, hogy személyes és érzékeny adatok szivárognak ki a felhasználókról, hogy aztán azokat nyereségvágyból értékesítsék további felek számára. A telefonszámunk és az email címünk is ebbe a kategóriába tartozik, a Mozilla viszont előállt egy megoldással, ami havidíjért cserébe viszonylag gyorsan orvosolhatja ezt a problémát.

Február első napjaiban egy új előfizetéses szolgáltatást vezettek be amely segít az embereknek megtalálni és eltávolítani személyes és érzékeny adataikat a világhálón található adatközvetítő webhelyekről. Ez minden olyan információt magában foglal, amit az úgynevezett adatbróker weboldalakon nyilvánosságra hoznak, majd tovább értékesítenek.

A TechCrunch írása szerint ezt az alapból ingyenes Mozilla Monitor (korábban Firefox Monitor) részeként kínálják a Monitor Plus név alatt. Ezért a szolgáltatásért havi 13,99 dollárt kell kifizetnie a felhasználóknak, kivéve akkor, amennyiben az éves verziót választják, ebben az esetben 8,99 dollárra csökken a havi összeg. Ezzel az opcionális előfizetéssel elérhető, hogy a háttérben vizsgálatokat futtassanak, egészen pontosan proaktívan keres a rendszer 190 olyan adatközvetítő webhelyet, amelyekről ismert, hogy az emberek személyes és magánjellegű adatait árulják.

A rendszer a Mozillának megadott adatok alapján dolgozik, amelyek titkosítva vannak és a cég adatvédelmi irányelveit követik. Ha felfedezi az említett oldalak bármelyikén, hogy például a nevünket tartózkodási helyünket és születési dátumunkat árulják, akkor megmutatja, hogy hol vannak személyes adataink kitéve, többek között az adatvédelmi incidensek és a brókeroldalak révén. Ennél is fontosabb azonban, hogy a Mozilla Plus a nevünkben automatikusan kezdeményezi ezeknek az eltávolítását. A folyamat lehet megvan egy nap alatt, de akár 30 napot is igénybe vehet.

„A Monitor elindításakor az volt a célunk, hogy segítsünk az embereknek felfedezni, hol kerülhettek személyes adataik nyilvánosságra. Most, a Monitor Plusszal segítünk az embereknek visszaszerezni a nyilvánosságra került adataikat az azokat eladni próbáló adatközvetítő oldalakról” – magyarázta Tony Amaral-Cinotto, a Mozilla Monitor termékmenedzsere a Mozilla közleményében. „A Monitor Plust egyedivé teszi az emberek igényeinek első helyre helyezése iránti régi elkötelezettségünk és az egyszerű, lépésről lépésre történő eljárásunk. Emellett a jogsértési riasztásokat és az adatbróker eltávolítását kombináljuk, hogy egy mindent magába foglaló védelmi eszközt kínáljunk és megkönnyítsük az emberek számára, hogy biztonságban érezzék magukat és biztonságban legyenek az interneten” – tette hozzá.

A vállalat szerint csak 2023-ban 233 millió embert érintettek az adatvédelmi incidensek, így manapság szükség van egy ilyen eszközre. Azoknak is kínálnak viszont valamiféle védelmet, akik nem fizetnének ezért. Az ingyenes változatban lehetőség lesz az adatközvetítő oldalak egyszeri átvizsgálására, de manuálisan kell elvégezniük az adatok eltávolításának lépéseit. Ez potenciálisan segíthet az új előfizetéses szolgáltatásra való átállásban, mivel az automatikus eltávolítást kínál az egyébként fáradságos folyamathoz.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram