2023.11.20.TomiSpark

Új telefon a kamerás toplista élén

Rengeteg tesztet találunk az okostelefonok kameráiról, ebből fakadóan pedig listákat is, ami rangsorolja a készülékeket a fotós és videós képességek alapján. A legtöbben azonban a DXOMARK véleményére adnak, amely elég részletgazdag elemzést szokott kiadni, a méréseiket követően pedig a pontszámokból kialakul egy sorrend, amelynek élén jelenleg a Huawei ősszel bemutatott eszköze áll.

A DXOMARK rangsorát nem véletlenül veszik alapul annyian, hiszen elég nagy rutin áll mögöttük. Valaha digitális fényképezőgépeket vetettek alá igencsak alapos teszteknek, illetőleg összehasonlításokat is végeztek, de mivel az elmúlt bő egy évtizedben hatalmas fejlődés állt be a mobilok kameráit illetően, természetesen ez is belekerült a repertoárba.

Bár a kiértékelési rendszerükkel nem mindenki ért egyet, valamint 100 százalékban az általuk leírtakban sem bízhatunk, az tagadhatatlan, hogy a cég által kiadott elemzések hatalmas figyelmet kapnak. Éppen emiatt néztük meg mi is, mely telefonokat tartják a legjobbnak a fotózáshoz és videók készítéséhez.

Fotók: Huawei

A legfrissebb ranglista alapján az első helyre a 2023 szeptemberében bemutatott Huawei Mate 60 Pro+ került, amely 157 pontot ért el a DXOMARK tesztjén, mindössze egyetlen egységgel megelőzve az eddigi csúcstartó Huawei P60 Prót, illetőleg három ponttal került a szintén erősnek tartott iPhone 15 Pro Max elé.

Ez persze szigorúan csak a főkamerákra vonatkozik, a szelfikben nyújtott teljesítmény külön listán értékelendő, akárcsak a kijelző, az audio és az akkumulátor. Ami azonban a hátsó kamerákat illeti, a legjobb tízben a Huawei és az Apple készülékei mellett odafért két gyártmány az Oppo márkájától, szintén kettő a Google-től, de a Honor Magic 5 Prója is előkelő helyet ért el náluk.

Fotó: DXOMARK

A Huawei Mate 60 Pro+ hátulján egyébként két 48 megapixeles és egy 40 megapixeles képrögzítő is dolgozik. Előbbi kettő nem azonos, hiszen beszélhetünk egyszer egy optikai képstabilizátorral és lézeres autofókusszal rendelkező 48 MPx, 24 mm-es egységről, továbbá egy 48 MPx, ƒ/3.0, 90 mm-es periszkópos telefotó kameráról, amely 3.5-szeres optikai zoomot tud, de ugyancsak rendelkezik optikai képstabilizátorral.

A DXOMARK tesztjén rengeteg élethelyzetben kipróbálták a telefont, végül a pozitívumokat és a negatívumokat egyaránt kiemelték. Előbbiek közé sorolták, hogy a Huawei Mate 60 Pro+ hátoldali kamerarendszere nagyon széles dinamikatartománnyal, gyors és pontos autófokusszal, meglehetősen hatékony videostabilizálással, kellemes makró perspektívával rendelkezett. Mindezek mellett jónak értékelték textúra/zaj kompromisszumot a fotókon és a zoomban, a részletességet és az alacsony zajszintet, a szép elmosódási hatást és pontos témaelkülönítést a portré módban, valamint elégedettek voltak a változtatható apertúrával, mivel az lehetővé teszi az egyes jelenetekhez optimalizált mélységélességet.

Nem igazán rajongtak viszont a zajszintért a beltéri és gyenge fényviszonyok mellett mozgással készült videókban, a kiemelt fénypontok kivágásáért néhány nagy kontrasztú jelenetben vagy éppen a műtárgyak, például szellemképek, színárnyalat-eltolódásáért vagy színkantizációért a fényképeken és videókon. Ugyancsak a negatívumok között sorolták fel, hogy a részletek képesek elveszni a nagy kontrasztú és gyenge fényviszonyok mellett készült videókban, de véleményük szerint az arc kontrasztja és a bőr tónusai jobbak is lehetnének a kihívást jelentő ellenfényes jelenetekben.

Ezzel együtt mégis az első pozícióba került a telefon, mivel a maximális 180-ból 157 pontot így is elért.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram