2023.02.24.Kitarin

5G még a világ végén is

A BT (korábbi nevén British Telecom) tervei szerint olyan helyen is elérhetővé teszi az 5G-t ahol autót is ritkán látnak.

A skóciában található Fort William egy igazi békés hely a maga erdei ösvényeivel, sziklás hegyeivel illetve a Loch-parti panorámájával. Egy külföldi turistának vagy akár egy átlagos britnek sem az az első gondolata, hogy itt aztán ultra gyors lesz a mobil internetkapcsolata, mégis a BT – amely amúgy az Egyesült Királyság legnagyobb távközlési vállalata – el akarja juttatni ide is az ötödik generációs technológiát. A vezeték nélküli technológiával az ország mintegy 60%-át már sikerült lefedni, így most nagyobb figyelmet szeretnének fordítani a régebbi – akár mobil, akár vezetékes – rendszerek által kevésbé jól kiszolgált helyekre. A BT-nek az a célja, hogy 2028-ra teljes 5G lefedettség legyen.

Azonban ilyen elszigetelt helyekre az 5G kiterjesztése elsőre nem tűnik túl nyereséges vállalkozásnak. Minden kétséget kizáróan a BT-re, mint korábbi állami monopóliumra, sokkal nagyobb kormányzati nyomás nehezedik, mint a többi távközlési szolgáltatóra. A vállalat hálózati és biztonsági főnöke Howard Watson bízik benne, hogy kereskedelmi előnyük is válik majd az erőfeszítéseikből. „Mindig is úgy láttuk, hogy előnyünk származik a hálózati differenciálásból, és ennek nagy részét a lefedettség adja” – idézte őt a Light Reading.

Korábban a távközlési cégeket nagyon sok bírálat érte, mivel azt állították, hogy széles körű 5G lefedettséget biztosítanak, azonban hamar kiderült, hogy ez nem felel meg a valóságnak. A BT viszont egy olyan területre, ahol nem teljesülnek az általa meghatározott szigorú kritériumok, nem fogja azt mondani, hogy teljesen lefedett. Ez pontosan azt jelenti, hogy egy lakott terület vagy város legalább kétharmad részét 2100 MHz-es spektrummal kell ellátni 5G-vel, háromnegyed részét pedig alacsony sávon 700 MHz-es frekvenciákon kell biztosítani.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram