2023.01.12.TomiSpark

Élőben fordít nekünk a TCL szemüvege

Az idei CES során a TCL is készült pár különlegességgel, az egyik ilyen pedig a RayNeo X2 volt. Az intelligens szemüveg többek között GPS-navigációval rendelkezik és valós időben fordít nekünk nyelveket.

Gyakorlatilag az okosszemüvegek piaca is telítettnek mondható lassan, de a kategória szereplői időnként még mindig tudnak mutatni valami meglepőt. Most a TCL villantott egy egészen érdekes újdonságot, ami a technológiáját tekintve közleményük szerint jelenleg egyedinek mondható, továbbá kifejezetten hasznos funkciókkal rendelkezik.

A RayNeo X2 ugyanis egy mikro-LED kijelzőt vetít mindkét szem elé, a kijelzőtechnológia pedig nem a szemüveglencsékbe, hanem a keretbe van beágyazva, így a korlátozott látással rendelkezők úgy adhatnak hozzá saját lencséket, hogy az nem befolyásolja a funkciók működését. Ez ráadásul csak az egyik dolog, amiben egyedi az eszköz, hiszen a TCL állítása szerint ez a világ első olyan szemüvege, amely binokuláris, színes mikro-LED optikai hullámvezető kijelzővel rendelkezik.

A szemünk előtt lévő képernyő így nagyobb kontraszttal és fényerővel rendelkezik, vagyis beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmas, miközben a fejlesztők arra is figyeltek, hogy a szem megerőltetésének elkerülése érdekében a középponthoz a lehető legközelebb helyezzék el. A szemüveg vaskos fekete keretekkel rendelkezik, a kamerát a hídban helyezték el, míg a mikrofont és a hangszórókat a szárba ágyazták bele.

Az interaktív funkciók mindegyikét úgy tervezték, hogy olyan élményt nyújtson, amely egy okosórával vagy okostelefonnal már nem lenne lehetséges, vagy csak nehézségek árán. A fordítóeszköz például több nyelvet is képes valós időben értelmezni, és a lefordított szöveget feliratként megjeleníteni a felhasználója számára, de a navigációs rendszer is említést érdemel, mivel az egyidejű lokalizáció és térképezés a gesztusfelismerés kombinálásával működik, ezáltal az útba igazítás mellett képes kiemelni a figyelemre méltó tereptárgyakat és az ajánlott helyeket is.

A szemüveg elviekben képes zenét is lejátszani suttogó módban, vagyis anélkül élvezhetjük kedvenceinket, hogy fejhallgatót viselnénk, vagy nagy zajt csinálna kívülre, míg a kamera lehetővé teszi a fotó- és videótartalmak szemmagasságban történő rögzítését. Utóbbi esetében olyan funkciókat élvezhetünk, mint az elmosódást csökkentő képstabilizálás és az automatikus éjszakai üzemmód.

Fotók: TCL

A már önmagában is impozánsnak mondható terméket a TCL szeretné majd továbbfejleszteni, ehhez pedig arra kérte a fejlesztőket, hogy tervezzenek további funkciókat, mivel egy élénk, átfogó AR-ökoszisztémát akarnak kiépíteni.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram