2022.03.01.TomiSpark

Menő 3D szobrok lepték el Budapestet

A Magyar Telekom kezdeményezésére jött létre a Családi összedolgozás 2.0 elnevezésű kampány, melynek részeként 3D nyomtatással készült miniszobrokat állítottak ki a főváros egyes pontjaira. A műtárgyak azokat a helyzeteket mutatják be, amikor a családok a digitalizáció segítségével vészelték át a közelmúlt kihívásait.

A koronavírus rengeteg mindent megváltoztatott az emberek életében, a járványhelyzet pedig a családokra is hatással volt valamilyen módon, sokan pedig a digitális lehetőségekben látták a megoldást a nehézségekre.

A családok különféle leleményes dolgokkal vészelték át ezt a nehéz időszakot, így egy közösségi médiában végzett kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen újfajta rutinok tették gördülékenyebbé az emberek életét. A Budapesten kiállított miniszobrok a Telekom és a Datalyze közös munkájának eredményeit tükrözik, a műalkotások megálmodója pedig Plank Antal volt, aki 3D nyomtatással készítette el az újfajta látványosság egyes darabjait.

Az alkotó nonfiguratív és a valósághoz közelebb álló szobrokat is készít, melyeken a graffiti vagy például az origami hatása is érezhető. Alkotásai közterületeken is láthatóak, így sokak számára ismertté váltak. A projektre a Telekom kérte fel a művészt, aki végül hat darabot készített el, majd ezeket a főváros forgalmas pontjaira helyezték el.

„Budapest sok más mellett a miniszobrok városa is, tehát már létezik az a kulturális kontextus, amelybe a most készülő alkotások beilleszthetőek. A technika, vagyis a 3D nyomtatás ideálisan illeszkedik a művek tematikájához, és bízom benne, hogy a szobrok a közös élményanyagnak köszönhetően is könnyen utat találnak majd a különböző generációk szívéhez” – idézte Plank Antal szavait a Budapest24.

A szobrokat az Akvárium Klubnál, a Madách Téren, a Dohány utcai Zsinagógánál, a megújuló Városligetben és a Fény utcai piacon tekinthetőek meg, de a vállalatnál gondoltak azokra is, akik nem tudják személyesen megnézni a kiállítást, így számukra egy online tárlatot nyitottak a csaladiosszedolgozas.hu weboldalon.

A Telekom az online kiállítás mellett egy videót is készített, ahol bővebben is beszélnek a munkafolyamatról.

A szobrok az alábbi élethelyzeteket testesíti meg:

- Amikor a videochatnek hála nagyiék is velünk kirándulnak

- Amikor a tablettel megtaláltuk a Nagy Medvét, amiről a suliban tanult a gyerek

- Amikor apu tökélyre fejlesztette a neten talált receptet

- Amikor a játékban én lettem a gyerek kedvenc ellenfele

- Amikor először reptettünk drónt a parkban

- Amikor otthon online tornázunk

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram