2022.01.20.TomiSpark

Egyelőre nem lesz 4K-ban közvetítve a Super Bowl

A világ egyik legnézettebb sporteseménye kapcsán most is nagy dolgokra készülnek a szervezők, ahogy mérkőzést közvetítő csatornák is, különösen az Egyesült Államokban. Bár a nézők vélhetőleg most sem fognak csalódni, a 4K felbontást idén még hiába keresik a rajongók.

A technika fejlődésével a sportközvetítéseinek is tartaniuk kell a lépést, mivel a készülékek tudása és felbontása egyre csak növekszik. A nézők emiatt joggal várhatják el, hogy ennek megfelelő műsorok kerüljenek adásba. Mindez hatványozottan igaz a kivételesen nagy nézettséget vonzó sporteseményekre is, mint például az olimpiák, a Formula-1-es futamok, a labdarúgó világbajnokság, és a Super Bowl, melyen a legnagyobb amerikaifutball liga, vagyis az NFL két konferencia győztese között rendeznek minden egyes szezon végén.

A Super Bowl már világszerte rengeteg nézőt gyűjtött, így például Magyarországon is sokan érdeklődnek iránt a hajnali időpont ellenére is, az Egyesült Államokban viszont egyfajta nemzeti ünnepnek számít. Pontosan ezért a televíziós társaságok számára is hatalmas értéke van, a közvetítő csatornák pedig a lehetőségekhez mérten igazságosan rotálják egymás között a döntő közvetítési jogát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden évben más közvetíthet.

A szezon meccseit ugyanis négy helyen láthatják a nézők, az ABC-hez tartozó ESPN, valamint az NBC, a FOX és a CBS csatornáin. Jelenleg utóbbi három jogosult arra, hogy a Super Bowlt is adják, idén pedig az NBC következik a sorban. Mindez a technika szempontjából csak azért gond, mert közülük csak a FOX Sports próbálkozott a 4K-val 2019 óta, az NBC pedig korábban nem sugárzott így NFL mérkőzést.

A Los Angeles Chargers és a Los Angeles Rams otthonában rendezik idén a mérkőzést

A jövőben persze ez változhat, most viszont a The Verge számára Dan Masonson, az NBC Sports szóvivője megerősítette, hogy 2022 februárjában még nem terveznek változtatni, noha a pekingi téli olimpián már lesz 4K közvetítés a csatornán. A riválisok közül még a CBS is próbálkozott volna hasonlóval, ám ők a koronavírus hatásai hivatkozva szüneteltették a kísérletezést, igaz a tavalyi Super Bowl esetében 12 darab 4K és 8K felbontásra képes kamerát így is használtak.

Az ESPN esetében is hasonló a helyzet, de annyi előnyük mindenképp van, hogy csak 2027-től lesznek jogosultak a Super Bowl közvetítésére, addigra pedig szélesebb körben is elterjedhet a technológia, főként, hogy jövőre a FOX kapja meg a lehetőséget, ahol már jóval nagyobb eséllyel előfordulhat a 4K felbontás.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram