2021.01.28.admin-fazis

Origami kijelző - Huawei Mate X2

Összecsukható notepad vagy szétnyitható telefon? A Huawei új készülékének legnagyobb durranása kétségkívül a hatalmas hajlékony képernyő. De nézzük meg, mit lehet már most tudni a várhatóan februárban debütáló szerkezetről.

A kínai Huawei cég új okostelefonja tavaly novemberben kapta meg a Tenaa – a kínai hírközlési hatóság - tanúsítványát, azóta pedig nem sokat lehetett hallani róla. Most megbízhatónak tartott források közzétettek néhány kiszivárgott – vagy kiszivárogtatott - adatot. Kezeljük tehát úgy a következőket, mint nagy valószínűséggel megvalósuló paramétereket. A hajlékony mindent tudó szerkezet várhatóan Mate X2 néven lép majd a piacra.

Kinn is vagyok, benn is vagyok…

Elődjétől eltérően, ha igazak a hírek, ez a készülék képernyővel befelé lesz összehajtható, de természetesen a külső oldalán is elérhető lesz egy 2270 x 1160 pixel felbontású másodlagos kijelző. A széthajtott elsődleges kijelző adatai pedig: 8 hüvelykes képátló, és 2480 x 2200 pixel felbontás. Külsőre nagyszerűen mutat a telefon, remélhetőleg nem lesz kényes a karcokra és a normál használat melletti igénybevételre.

Technikai adatok

Fizikai méretei 161,8 x 145,8 x 8,2 mm és súlya 295 gramm lesz. Elülső, úgynevezett „szelfi” kamerája 16 Mpx-es, míg a hátlapján egy 50 Mpx - 16 Mpx - 12 Mpx – 8 Mpx-es quad – azaz négy optikából álló - egység fogja segíteni a fotózásban elmélyülő felhasználókat. Várhatóan 10x-es optikai zoom is elérhető lesz a telefonon a szokásos teleobjektív, portré lencse és az ultra széles látószögű lencsék mellett.

A Huawei Mate X2-t egy saját fejlesztésű, Kirin 9000-es csúcsminőségű processzor fogja meghajtani, természetesen 5G támogatással. A gyártó fixen beépített, 4400 mAh névleges teljesítményű Li-ion akkumulátorral fogja ellátni, és várhatóan 66 W-os gyors töltés támogatással fog rendelkezni. Android 10 operációs rendszerrel telepítve kapjuk, a Google alkalmazások használhatóságáról vagy nem használhatóságáról nem érkeztek hírek.

Minőséget kapunk a pénzünkért

Természetesen a jelenlegi csúcstechnológiák és érzékelők mind megtalálhatók majd a készülékben. Képes lesz az NFC érintés nélküli rendszer használatára, fejlett WI-FI és bluetooth támogatást kap. A készülék bekapcsoló gombján találjuk az ujjlenyomat felismerés érzékelőjét, így gyorsabb a felélesztés időszaka, hiszen nem kell külön beolvastatni ujjunk egyedi azonosítóját.

Az érintőceruza segíti munkánkat a készüléken, de a gyorstöltés sem hiányozhat egy majdnem egymillió forintot érő készülékből. A készülék globálisan használható az egész világon, hiszen 5G sávszélességtől lefelé, a legtöbb rendszert ismeri. Az UHD videók és a 3D játékok egyaránt remekül – és gond nélkül - élvezhetőek a telefonon.

A multitasking, azaz többszálas munkavégzés remek dolog és a „tartalom fogyasztás” is más élmény egy ekkora kijelzőn. Láthatóak a képrészletek, nincs szükség a fotók „széthúzására. Élvezhetőek a videók méretei, ezzel sokkal kényelmesebb a szemnek. Szemünk mellett a hüvelykujjunk kímélése is nagyszerű dolog, hiszen egy hosszabb újságcikk vagy bejegyzés olvasása közben jóval kevesebbet kell görgetni a képernyőt.

Venni vagy nem venni? Ez itt a kérdés!

Mindent összevetve a Huawei Mate X2 egy lenyűgöző gépezet lesz, lenyűgöző áron. Előnyös lenne a készüléknek, ha megjelenne még többféle speciális alkalmazás, amik kihasználják a nagy képernyő lehetőségeit. Kérdés persze az is, hogy a Google szolgáltatások körüli mizéria mennyire tesz jót majd az eladásoknak. Ha valaki megteheti, hogy ennyi pénzt fizessen egy telefonkészülék – notepad hibridért, rosszul biztosan nem jár vele.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram