2021.02.24.admin-fazis

Vízbe esett az okostelefonod?

Itt megtudhatod hogyan kezeld szakszerűen a problémát, hiszen a nagy számok törvénye alapján valószínűleg legalább egyszer az életben veled is előfordul majd ez a helyzet. Szóval nem árt előre felkészülni.

Az biztos, hogy telefonunk több száz különböző módon érintkezhet vízzel, vagy valamilyen nedvességgel. Ez nemcsak tönkreteheti a készüléket, de még ránk is veszélyt jelenthet. Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan érdemes szakszerűen kezelni ezeket a helyzeteket, hogy telefonunk a vizes balesetet követően is hű társunk maradjon.

Mikortól vízálló egy telefon?

Szerencsére ma már a modern telefonok szinte kivétel nélkül vízszigeteltek, az új IPhone-ok, a Samsung Galaxy széria és a Google Pixel darabjai is vízállók vagy vízszigeteltek. Érdemes mindig tisztában lenni a saját készülékünk tanúsítványával, hiszen ezzel elkerülhetünk számos stresszes szituációt.

 Hogy egy telefon mennyire tud ellenállni a víznek, azt az IP, azaz behatolásvédelem skálán mérjük. Ha ez a szám magas, például IP67, IP68, akkor többnyire nyugodtan úszkálhatunk tovább a strandon a zsebünkben felejtett telefonnal. Azonban, ha IP67-nél alacsonyabb besorolású a készülékünk, vagy egyáltalán nem rendelkezik tanúsítvánnyal, akkor fel kell készülnünk a készülékcserére.

Mit ne tegyünk a telefonnal miután kivettük a vízből?

Miután az első sokkhatást kihevertük és a telefont kimentettük a vízből, semmiképp ne kezdjük el nyomkodni a gombjait vagy hajszárítóval fújni. Ne tegyük sütőbe, se radiátorra száradni mert a hő károsítja a finom-elektronikát. Ezek mind ösztönös cselekedetek, de valójában csak rontunk a helyzeten. Tudnunk kell, hogy minél tovább van a vízben a telefon, annál nagyobb a károsodás veszélye.

Miután a telefon már nincs víz alatt, az első dolgunk az legyen, hogy kikapcsoljuk a készüléket és a tokot is minél hamarabb távolítsuk el róla. Ha az akkumulátor kivehető, azt is pattintsuk ki azonnal, sajnos manapság ez már egyre ritkább opció. A telefont töröljük szárazra egy törölközővel, ügyelve arra, hogy semmiképp ne kerüljön víz a töltő portba, a SIM és Micro SD nyílásokba, hangszórókba, valamint a jack aljzatba.

Amennyiben ez mégis megtörtént-erre sajnos minden esély megvan-sűrített levegővel ki lehet fújni a vizet ezekből a nyílásokból.  Akkor viszont, ha nincs kéznél sűrített levegő (ami amúgy teljesen elfogadható) próbáljuk meg szájjal kifújni a vizet, ügyelve arra nehogy a telefon belseje felé fújjuk a levegőt.

A rizses zacskó csupán legenda

Ha ilyen helyzetben tanácsot kérünk vagy a neten böngészünk gyors megoldás reményében, a rizses zacskóval biztosan találkozhatunk. A helyzet az, hogy ha a telefon csak kicsit ázott meg, a rizs közé rakva valóban megoldható a probléma.

Amennyiben tényleg alaposan megúsztattuk a telefonunkat, inkább hanyagoljuk ezt a megoldást. A rizs nem képes a telefon belsejéből is magába szívni a vizet, csak kis mértekben segít. Nagyobb veszély, hogy a rizs ragacsos, nyálkás lehet a víztől, és ez a telefon résibe is bejuthat, porral keveredve igen kártékony hatása van.

De akkor mi a megoldás?

A legokosabb választás, ha tartunk a háztartásban szintetikus szárítószert, hasonlót, mint a cipős dobozokban találunk. Ezek a kis zacskók szilikagél gyöngyöket tartalmaznak, érdemes összegyűjteni őket és alkalom adtán használni, mert nagyon hatékony eszköz.

Természetesen nagyobb kiszerelésben is megvásárolhatók az ilyen szárítószerek, de fontos, hogy légmentesen tároljuk őket. Egy ehhez hasonló telefon mentésalkalmával 24-48 órán át kell a telefont zárt helyen a gyöngyök között tartani.

A Nanoflow X és a Nine Lives Wet Phone Fix kész megoldásokat kínálnak, de számos előre gyártott tasakot is találunk akár az Amazonon is. Annyi a dolgunk, hogy a vizet ért telefont bezárjuk a tasakba 12-24 órára és megvárjuk míg kiszárad. Ezek a kiegészítők már 5 dollár körül kaphatóak.

A titok nyitja, hogy a szárítószer használata közben teljesen zárva kell tartani az dobozt, benne a telefonnal, hogy a szer ne a külső levegőből vegye fel a vizet, hanem kizárólag a telefonból. Ezek a tippek megmenthetik szeretett készülékünket, bár, ha túl sok időt tölt víz alatt, nem biztos, hogy sikerül az újraélesztés. Ezekre a váratlan fordulatokra felkészülve erősen javasolt egy magas IP tanúsítvánnyal ellátott telefont beszerezni.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram