2021.03.20.admin-fazis

A nagy kérdés: iPhone 12 vagy Samsung Galaxy S21?

A két zászlóshajó összehasonlítása következik, hogy könnyebben el tudd dönteni, melyikre teszed le a voksod. Annak ellenére, hogy a két telefon hasonló árban, kijelzőméretben és teljesítményben is, a választás mégsem egyszerű.

A döntés nehezebb, mint gondolnánk

Attól függetlenül, hogy a két telefon árban szinte megegyezik, nem csak azt kell eldöntenünk, hogy iOS vagy Android rendszert válasszunk. Pontba szedtük a legfontosabb szempontokat, így könnyebben mérlegelhetünk majd.

Elérhetőség és ár

Jelenleg mindkét telefon kapható a piacon, viszont a Samsung Galaxy S21 jobb ár-érték arányt képvisel.  Első ránézésre hasonló az áruk, hiszen a Galaxy 330.000 forinttól indul, az iPhone 12 pedig 300.000 Ft környékéről startol. Amennyiben viszont figyelembe vesszük a tárhelyet, a Galaxy nagy előnnyel nyer, hiszen ez a készülék a 126 GB-os tárhellyel ér szinte ugyanannyit, mint az iPhone a maga 64 GB-os tárhelyével.

A kijelző

Mindkét készülék kijelzője lenyűgöző, ezt nem is vitatjuk. Az viszont más kérdés, hogy értékekben melyikük erősebb? A Samsung Galaxy S21 6,2 hüvelykes, 1080 x 2400 méretű dinamikus AMOLED 2X kijelzővel rendelkezik, 120 Hz-es frissítési gyakorisággal. 

Az iPhone 12-nek viszont 6,1 hüvelykes, 1170 x 2532-es Super Retina XDR OLED képernyője van, 60 Hz-es frissítési gyakorisággal. Egy kis csalódást okozott, hogy a Samsung S21 képernyője visszalépést mutat az S20-hoz képest, hiszen utóbbi QHD + minőséget képvisel az egyszerű Full HD + helyett.

Persze a Samsung képernyője egy kicsit nagyobb, mint az iPhoné, de ebben az ezesetben ez most elhanyagolható részlet. Ami viszont említésre méltó, az a frissítési gyakoriság, ami a Samsung esetében kétszer nagyobb. Ezt a képernyő interakciójánál érzékelhetjük, minden érintés gyorsabban és simábban működik a Samsungnál.

Élettartam

Itt azonnal kanyarodjunk is az élettartamhoz, hiszen az okostelefonok világában ez igen sarkalatos pont. Ami a számokat illeti, a  Samsung 4000 mAh-s akkumulátorral, míg az iPhone csupán 2815 mAh-s akkumulátorral rendelkezik.

Az azonban tény, hogy ahol a Samsung az előnyt megszerezte a frissítési gyakoriságával, azt itt elveszíti, mert ez a tulajdonsága negatív hatással van az akkumulátor teljesítményére. Mindent összevetve, körülbelül ugyanannyi időt bír, mint az iPhone. Mindkét telefon rendelkezik gyorstöltővel, viszont egyik doboz sem tartalmaz adaptert, illetve kábelt.

A kamera

A Samsung Galaxy S21 hátlapján található egy háromlencsés kamera, 12 megapixeles fő kamerával, 64 megapixeles teleobjektívvel, ami háromszoros optikai zoomot jelent és egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű kamera is erősíti a mezőnyt. A fő és a teleobjektívek optikai képstabilizátorral (OIS) is rendelkeznek.

Az iPhone 12 azonban kettős objektívű kamerával rendelkezik, 12 megapixeles fő snapperrel és 12 megapixeles ultraszéles látószögű kamerával. Itt nincsen teleobjektív és sajnos képstabilizátor is kizárólag a fő lencsén van elhelyezve.

Ezeket figyelembe véve inkább a Samsung kamerája bizonyul jobbnak, hiszen a hihetetlen jó zoom opció mellett rengeteg új mód is rendelkezésünkre áll. Ilyen például az a lehetőség, hogy egyszerre tudunk felvételt készíteni az első és hátsó kamerával.

Műszaki adatok

Mindkét telefon a legerősebb chippet kapta meg saját kategóriájában. Az S21 a Samsung Exynos 2100-al, 8 GB RAM-mal és 128 vagy 256 GB tárhellyel hódítja meg a szorgos tartalomgyártókat, applikációrajongókat.

Az iPhone 12 szintén egy csúcskategóriás modellt kapott. Egész pontosan az A14 Bionic chip lett a befutó és 64, 128 vagy 256 GB tárhellyel lehet megvásárolni, 4 GB RAM-mal. Mindkét telefon elképesztően gyors, nem okoztak csalódást, fej-fej mellett haladnak.

Mi az eredmény?

Nagyon érdekes konklúziót hoztunk meg, hiszen most láthatjuk, hogy a papíron leírt adatok nem fedik a valóságot a gyakorlatban, mikor összehasonlítást végzünk. Láthatjuk, hogy papíron a Samsung kamerája jobb képet készít, ugyanakkor a gyakorlatban egy szinten vannak.

Attól függetlenül, hogy az iPhone-nak csak 4 GB RAM a teljesítménye, még mindig szupergyors telefonnak számít. A Samsung viszont „csak” 4000 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, mégis ugyanaddig bírja míg az iPhone.

Abban talán megegyezhetünk, hogy mindkét telefon megérdemli a prémium besorolást, hiszen fantasztikus specifikációkkal rendelkeznek és biztosan elégedettek leszünk a megvásárolt termékkel, legyen az iOs vagy Android.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram