2021.03.11.admin-fazis

A világ első telefonja szénszálas borítással: íme a Carbon 1 MK II.

A szénszálak számos csodálatos tulajdonsággal rendelkeznek, viszont az okostelefon iparban eddig csupán kis mennyiségben hasznosították őket. Ennek az oka, hogy blokkolja a rádióhullámokat, így szabotálják a telefonok fő funkcióját. A németországi Carbon Mile csapata hosszú éveken át dolgozott a problémán

Az egész világ számára nagy öröm, hogy a németországi Carbon Mile csapata megtalálta a megoldást, hogyan használjanak carbon szálakat nagyobb mennyiségben az okostelefonokban. A Carbon 1 MK II az első készülék, mely szénszálas borítással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a külső héj biztosítja az egész szerkezetet, nincsenek belső tartók. Éppen ezért a telefon nagyon vékony és pehelykönnyű lett.

A német tudóscsapat közel 4 évet dolgozott a HyRECM elnevezésű technológián, míg tökélyre fejlesztették azt. Ez egy hibrid rádióval kompatibilis anyag, ami kiváló minőségű, Németországból származó szénszálakat egyesít egy kompozit anyaggal. Ez a konstrukció lehetővé teszi a rádióhullámok átjutását, így az ebből adódó problémát teljes mértékben áthidalja.

A technika alkalmazása óriási körültekintést igényel, hiszen egy teljesen új anyagról beszélünk,  így ennek kezelése komoly szakértelmet kíván. 4 éve még, csupán egy darab váz létrehozása is három órát vett igénybe, viszont az optimalizáció után a folyamat már 30 perc alatt lezajlik. Ennek ellenére is szükséges egy tapasztalt mérnök közreműködése, aki kézzel vágja az anyagot és felügyeli, véglegesíti a formát.

A telefon 30%-kal könnyebb, mint az átlagos készülékek

Ez az innováció lehetővé teszi a hihetetlen vékony (6,3 mm) és könnyű (125 gramm) kialakítást, ezen kívül minden Carbon telefon egyszerűen szétszerelhető és nyersanyaggá alakítható-már ha valakinek ez lenne a vágya. A monokokk kialakításnak egyébként nincsen belső kerete, tehát az összes belső alkatrész egyenesen a szénszálhoz kapcsolódik, ezáltal rögzül.

Ennek köszönhetően a műanyag a telefonok gyártásásához felhasznált anyagok csupán 5%-át teszi ki, ami bizony említésre méltó csökkenés. Külsejét tekintve egy letisztult, egyszerű külalakkal rendelkező készülékről beszélünk, egyértelműen látszik rajta, hogy különleges, Carbon kialakítású.

Lássuk végre, mit tud még a Carbon 1 MK II

A telefon 6 hüvelykes AMOLED kijelzővel, 1080 x 2160 pixel felbontással rendelkezik. Az operációs rendszere Android 10-zel indul, de pár hónap múlva elérhető lesz az Android 11-es frissítése is. Emellett havi biztonsági javításokat és szoftverfrissítéseket is kapunk. A Carbon MK II-t Helio P90 hajtja, 8 GB LPDDR 4X RAM-mal és 256 GB UFS 2.1 tárolóval megerősítve.  Micro SD behelyezésére is van lehetőségünk, amennyiben nagyvonalúbban használjuk a tárhelyet.

A kijelzőt az eddigi legvékonyabb Gorilla Glass Victus védi, aminek vastagsága csupán 0,4 mm, ennek ellenére igen strapabíró. A kamerák miatt sem kell aggódnunk, hiszen a hátsó dupla objektív 16 megapixel felbontással, az elülső szelfi kamera 20 megapixel felbontással remek képeket készít. A telefon egyébként 3000 mAh-s akkumulátorral van felszerelve és a gyors töltésnek köszönhetően 50%-ra tölt fél óra alatt.

A készülék 4G képes, Wifi 5-tel, Bluetooth 5.0 aptX HD-vel és USB-C 3.1 porttal képes csatlakozni.  Sajnos 3,5 mm-es fejhallgató csatlakozó nincs beépítve, viszont az NFC lehetőség adott. Praktikusan oldalt található az ujjlenyomat olvasó, ami kényelmes használatot biztosít.

A telefon a hivatalos oldalon már előrendelhető, hónap végén kezdődik a szállítás. A borsos, 800 eurós ár először meglepő lehet, viszont mivel egy új innovációról beszélünk, ezt meg kell fizetni. Pár hét múlva a németországi tégla- és habarcsüzletekben megtekinthető lesz a készülék. Mindent összevetve reméljük, hogy az új technológia alkalmazása egyre szélesebb körben terjed majd, hiszen számos kiaknázatlan lehetőség nyílik meg az okostelefonok világában.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram