2024.01.15.TomiSpark

90 százalékkal gyorsabb sütési időt ígér az okos grillsütő

A mesterséges intelligencia a termékek zöménél jelen volt a CES-en, még a konyhai berendezéseknél is. A Seergrills például bemutatta az MI-alapú Perfecta grillsütőt, ami a cég állítása szerint jóval gyorsabban dolgozik a hagyományos sütőknél, ráadásul kevesebb energiát fogyaszt.

Ha innovációkról van szó, akkor a konyhai gépek sem maradnak távol a CES-től, 2024 januárjában pedig a Seergrills egy igazán különleges sütővel jelent meg az eseményen. A vállalat Perfecta névre hallható gyártmányára a világ első mesterséges intelligenciával működő grilljeként hivatkoztak, ami a leírás alapján jelentősen megkönnyítheti majd a vásárlók dolgát, illetőleg lehetővé teszi, hogy gyorsabban, mégis környezetbarát módon süthessenek.

Erre a TechHive szerint az aiChefnek elnevezett program által van lehetőség, illetőleg a belül lévő négymagos processzornak, ami a cég saját fejlesztésű NeuralFire technológiájával működik, továbbá azoknak az intelligens érzékelőknek, melyek mérik a környezeti és élelmiszer-változókat, beleértve a vastagságot és a hőmérsékletet.

Ezeknek köszönhetően a grillsütő tízszer gyorsabban készít ízletes és tápláló ételeket a hagyományos berendezésekhez képest, tehát 90 százalékkal csökkenti a főzési időt, valamint 50 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. A Seergrills szerint a Perfecta által négy csirkemell elkészítése például 2 perc 30 másodpercet vesz igénybe, míg az 1 hüvelykes ribeye steak sütése 90 másodpercet.

A felhasználóknak mindössze annyi a dolguk, hogy az érintőképernyőn beállítják mennyire szeretnék átsütni és megpirítani a húst, majd az aiChef az intelligens érzékelőkből származó információk alapján dinamikusan vezérli a grill két függőleges infravörös égőjét. Ezek az égők pulzálnak és vízszintesen mozognak, így a program utasításai szerint közelebb kerülnek az ételhez vagy éppen távolabb.

Az égők akár 1652 fokos hőmérsékleten is működhetnek és 360 fokos sütést biztosítanak, egyszerre sütve a széleket és az oldalakat, ezzel elérve a tökéletes átsülést, hogy a szakácsnak ne kelljen megfordítania a húst a sütőben. Ha pedig a folyamat befejeződött, az égők automatikusan kikapcsolnak, és visszatérnek alaphelyzetükbe, megakadályozva ezzel, hogy az étel odaégjen.

A fejlesztők még arra is figyeltek, hogy a sülés közben keletkező minden vízgőzt és gázt kifelé irányítsanak, a zsír pedig egy kivehető, mosogatógépben mosható csepegtető tálcába csöpögjön. Ezzel ismételten az esetleges égést és esetleges kellemetlen ízeket igyekeztek megakadályozni, de egyúttal a későbbi takarítási folyamat egyszerűsítésére is gondoltak.

Fotók: Seergrills

A Perfecta ezen felül kombinálja a szakácsok által a Seergrills alkalmazásban beállított egyéni preferenciákat az érzékelők adatainak leolvasásával, a felhasználók pedig értékelhetik ételeiket az alkalmazásban, így olyan adatok keletkeznek, amelyek a mesterséges intelligenciát képzik és a jövőben tovább javítják a minőséget.

Ennek a technológiának, amivel akár pizzát is süthetünk, jelentősen megkérik az árát, hiszen a grill listaáron 3500 dollárért (kb. 1,2 millió forintért) rendelhető elő.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram