2023.11.12.TomiSpark

5 nagyon menő funkció, amit ki kell próbálnod az Android 14-en

Októberben megjelent és telepíthetővé vált az Android operációs rendszerének legfrissebb verziója, ami először a Google saját készülékein jelent meg, de azóta már a Samsung gyártmányaira is elérhető lett az újdonság, ami több érdekes lehetőséget is kínál. Lássuk, melyek a legérdekesebb funkciók.

Emoji háttérképek

Ez volt az egyik első olyan funkció, amit a Google büszkén mutatott be mindenkinek. A Gizmodo cikke szerint ezzel könnyedén megtehetjük, hogy egy klasszikus fotó vagy bármilyen gyári háttérkép helyet a hangulatjelek által alkossunk saját hátteret. Ehhez a beállításokban a Háttérkép és stílust kell keresünk, azon belül pedig a További háttérképek menüpontot, ami alatt az Emoji Workshopra lesz szükségünk. Itt kapunk egy generátort, amelyben kiválaszthatjuk, pontosan milyen hangulatjeleket szeretnénk kombinálni egymással, ahogyan a mintákat és a színeket is kiválaszthatjuk.

Fotók: Gizmodo

Felvillanó értesítések

Ha szükségét érezzük, akkor az Android 14 által azt is beállíthatjuk, hogy az értesítések ne csak hangjelzéssel érkezzenek meg, hanem a telefon vakuja is működésbe lépjen ilyenkor, de a képernyő is felvillanhat a kettő pedig egyszerre is megtörténhet. A beállításokon belül ehhez keressük meg az Értesítések, majd az Értesítések felvillanása lehetőséget, amin belül ugyanezt a kamerára és a képernyőre vonatkozólag is megtalálhatjuk és bekapcsolhatjuk. Itt lehetőség nyílik arra is, hogy a képernyő felvillanásánál játszunk a színekkel, így változtatva a hatást.

Fotók jogosultságai

Szintén az Android 14 által nyílik lehetőségünk arra is, hogy az iOS-hez hasonlóan korlátozzuk az alkalmazások által elérhető fényképek és videók körét, de csak bizonyos tartalmak esetében. Az engedélyek megadására persze eddig is rákérdezett a rendszer, de ha nemmel válaszoltunk az appok abszolút semmihez nem fértek hozzá. Előfordulhat azonban, hogy azt szeretnénk, csak egyes videókat és fotókat ne lássanak, így emiatt mostantól három opció közül választhatunk, ahogyan az alábbi képen is megfigyelhető.

Regionális preferenciák

Vannak bizonyos eltérések az egyes régiók között olyan dolgokban például, mint a hőmérsékleti értékek megadása. Európában ezt például Celsius-fokban értelmezzük, de vannak helyek, ahol a Fahrenheit jelenti az alapot. Az ilyen különbségekre is gondoltak a fejlesztők, ezért a Regionális beállítások menüpontban ezt is megadhatjuk.

A zárolási képernyő testreszabása

Vannak extra testreszabási lehetőségek már ehhez is. A Háttérkép és stílus menüponton belül ugyanis a Zárolási képernyő fülön keresztül új opciókat találhatunk. Itt a főképernyőre vonatkozó beállításokhoz hasonlóan ugyanúgy változtathatunk a színeken a méreten, az óra különböző stílusain, illetőleg eldönthetjük, pontosan melyek legyenek jelen a sarkokban megjelenő gyorsgombok közül.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram